Емигрантите пратиха над 600 млн. евро

Българите в чужбина са изпратили на близки и роднини в страната 604 млн. евро за първите осем месеца на годината, сочат данните на БНБ.

Това е с 8 млн. евро повече от същия период на 2016 г., когато емигрантите са изпратили 596,1 млн. евро.

Така българите в чужбина реално са най-големият инвеститор в страната. Преките чужди инвестиции в България за периода януари-август 2017 г. са само 516,4 млн. евро, като са по-малко с 54,1% спрямо същия период на миналата година. Важно е да се отбележи, че по отношение на изпратените пари от емигранти статистиката отчита само паричните преводи на стойност над 2 500 евро, осъществени по банков път. Изпращаните по-малки суми, както и вкарваните в страната пари в брой не влизат в статистическите данни на БНБ. Затова реалните суми, които емигрантите изпращат са значително по-големи, информира в.Стандарт.

Само през месец август емигрантите са изпратили в родината си 66,2 млн. евро. Това е втората най-ниска трансферирана месечна сума през тази година. Като причината за това е, че август е отпускарски месец и много емигранти просто са дошли да видят роднините си в България вместо просто да изпращат пари. По-малко средства емигрантите са изпратили само през януари – 65 млн. евро. Като това се обяснява с факта, че януари е първият месец след голямото харчене за Коледа и Нова година. За цялата 2016 г. официалните данни сочат, че българите зад граница са изпратили в страната 870 млн. евро.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *