ЕП одобри новите органи за европейски финансов надзор

Европейският парламент прие законодателен пакет за финансовия надзор в Европейския съюз, който поставя основите на изцяло нова структура на финансова регулация.Банковата сфера, финансовите операции, застрахователната и пенсионно-осигурителната дейност щебъдат поставенипод специален контрол от три нови институции, които ще бъдат базирани в Лондон, Франкфурт и Париж и ще работят на наднационално ниво, без да изземат функции на даржавните надзорни ограни. Целта им ще е да предотвратят рискови операции и политики, които могат да доведат до нови финансови сътресения. Специален „Борд за оценка на риска” пък ще анализира глобалните финансови и икономически данни с превантивна цел.

След гласуването предсетателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви, че вече никой няма да може да играе хазартно за сметка на гражданите – защото Европа си има куче-пазач, което ще може не само да лае, но и да хапе.
Българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ) коментира, че „финансовата криза беше само един от симптомите, които убедиха европейските институции и страните членки в нуждата от тази сериозна реформа на финансовия надзор“.
Приетият финансов пакет беше предложен през 2009 година.В началото на септемвритази година беше постигнато споразумение между Съвета и Европейския парламент, което даде възможност за днешното гласуване в Европарламента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *