ЕС да изработи нов регламент за миграцията

ЕС трябва да изработи нов регламент, с който да се контролира миграцията, в замяна на действащия „Дъблин-3“. Това заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел по време на среща с ръководителите на редица европейски страни, посветена на урегулиране на миграционната криза.

По нейно мнения сегашният регламент, който бе въведен в началото на миграционния поток през 2015 г, вече е остарял. Ангела Меркел, канцлер на Германия, заяви : Той не се явява решение на проблемите, тъй като не отчита интересите на страните, в които прииждат мигранти, не осигурява солидарност и създава усложнения при връщането на бежанци.

В Париж се проведе среща на президента на Франция Еманюел Макрон с ръководителите на някои ключови страни от Европа и Африка по въпросите на урегулирането на мигрантската криза.  Френският президент Манюел Макрон покани своите колеги от Нигер и Чад, както и главата на либийското правителство на единството Файез ал-Сарани, чиито страни се намират на основния транзитен маршрут за мигранти, стремящи се към Европа,  както и германският канцлер Ангела Меркел, испанският и италианският премиери Мариано Райох и Паоло Джентилони, както и шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Баварският премиер Хорст Зеехофер, един от най-отявлените критици на решението на канцлера Ангела Меркел да остави отворени границите на Германия за бежанците, миналата година започна да подкрепя все по-рестриктивната политика на Унгария и някои други страни от Вишеградската четворка по миграционния въпрос.  Вишеградската четворка, обединяваща Полша, Чехия, Унгария и Словакия, има рецепта за реформиране и укрепване на Европейския съюз, заяви наскоро полският премиер Беата Шидло след лидерска среща на държавите от групата, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Без да навлиза в подробности, Шидло каза, че четирите страни ще представят обща позиция на неформалната среща на върха на блока на 16 септември. Позицията трябва да подготви Съюза към едно бъдеще без Великобритания, допълни полският премиер. А  министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски потвърди позицията на полското правителство, че схемата за преразпределение на имигрантите между страните от Европейския съюз е неприемлива за страната му.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *