ЕС ни наказва, ако бавим пари на фирми?

Еврокомисията се опитва да въведе солени лихви за държавите от ЕС, ако бавят плащанията си по договори с фирми над 30 дни. Това става ясно от предложение за промяна в евродиректива, която, ако бъде одобрена, ще трябва да се въведе и в България. Идеята на екипа на Жозе-Мануел Барозу е да се фиксира законово право на лихва върху забавеното плащане, която започва да тече 30 дни след датата на фактурата за предоставената стока или услуга.

Лихвата за забава ще е минимум 7% плюс основен лихвен процент (ОЛП) на годишна база. Освен лихвата обаче след изтичането на 30-ия ден фирмата получава право на обезщетение в рамките на 5% от размера на забавеното плащане. На всичкото отгоре държавата ще трябва да плати на дружеството точно фиксирани суми за направените разходи за събирането на парите си.

„Това е доста солена санкция и затова още не е ясно доколко държавите ще я подкрепят, защото тя тепърва трябва да се гласува от Съвета на министрите и от Европарламента“, подчертаха експерти. Все още не е ясно каква позиция по промените ще защитава България.

Предложението за промяна на директивата е направено през пролетта на 2009 г. То все още се обсъжда в работна група към Съвета на министрите. Целта на Барозу е да се предприемат мерки срещу проблема с бавенето на държавните плащания, който в условията на криза може да доведе до фалит малки и средни предприятия.

Бизнесът у нас подкрепя промените, особено идеята за по-строг режим при забавени плащания от страна на държавни органи, стана ясно от специално изявление на БСК по темата.

„Много добър е и текстът, според който в договорите няма да може да се записва, че при забавяне на плащане не се дължи лихва, защото такава клауза ще се счита за явна злоупотреба. Промените ще имат сериозен дисциплиниращ ефект върху публичните институции“, обясни юристът в камарата Наталия Събева.

в-к Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *