ЕС отпуска помощ от 39 млн. евро за Босна

Европейската комисия обяви днес предоставянето на субсидия от 39 млн. евро за Босна с цел облекчаване на последиците от финансовата и икономическа криза, предаде агенция АФП.
Сумата, която е в рамките на пакет от предприсъединителни помощи, ще даде възможност за подкрепа на малките и средни предприятия и за финансиране на инвестиции в транспорта, околната среда и енергетиката.
Ще бъдат отпуснати средства и за агенцията за гарантиране на банковите депозити, за да й се даде възможност да пресече изтичането на капитали в резултат на финансовата криза, се посочва в съобщение на Европейската комисия.
Комисията съобщи още, че тази помощ ще послужи за осигуряване на значителни заеми от страна на международните финансови институции, а именно Европейската банка за инвестиции, Европейската банка за възстановяване и развитие и германската инвестиционна банка KfW.
Международният валутен фонд деблокира в началото на юли заем за Босна в размер на над един милиард евро, чийто първи транш в размер на 200 млн. евро бе предоставен на разположение веднага.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *