Забавянето на АЕЦ Белене е груба грешка, която ще ни струва скъпо

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков организира на 24 юни среща с жителите на град Белене. Поводът е проекта АЕЦ, чието забавяне, според народния представител, е много груба грешка и тя ще бъде скъпо струваща за страната ни.
По думите на Петков, неадекватното отношение на правителството към проекта е довело до изтеглянето на RWE. “Виждаме, че Турция има неистов стремеж да изгражда атомни мощности. Виждаме, че скандинавските страни, в които имаше 30-годишен мораториум за неизграждане, вече започват да изграждат такива мощности.
Виждаме, че Румъния проявява интерес към енергийни проекти. Вече има декларирано намерение на македонското правителство за участие в Южен поток“, посочи като примери червеният депутат и заяви, че България има крайно неадекватно отношение към трите си енергиини проекта. “Ще отидем в Белене, за да кажем на хората за какво става дума.
Белене не е гьол – Белене е проект, който вади България в друга орбита“, допълни Румен Петков. Ако не си даваме сметка, че проектът ще натовари строителните и металопреработващите мощности на страната в условия на криза и ще отвори 5000-6000 работни места, за какво тогава си даваме сметка, попита Петков.
Депутатът разкритикува намеренията на правителството да прави европейска екологична експертиза на Бургас-Александруполис като посочи, че правителството не гледа остарялата техника на Нефтохим Бургас, а се занимава с нещо, което ще се прави на базата на последни върхови технологии.
Тази политика заробва енергийно България, категоричен бе Петков. Той сподели подозрение, че ще се окажем в позиция да купуваме енергия от Турция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *