Застрахованите щети от Харви са по-малко от $3 млрд.

Застрахованите щети от Харви са доста по-малко от причинените от предишни големи бури в САЩ като Катрина и Санди. Тропическата буря Харви днес продължава бавно да се връща към Мексиканския залив, предаде Асошиейтед прес. Националният център по ураганите на САЩ каза, че бурята, която достигна сушата в петък вечерта като ураган от четвърта категория и донесе поройни дъждове в района на Хюстън, все още поддържа ветрове със скорост 65 км/ч, а центърът й е на 32 км източно от Виктория, щата Тексас. Тя продължава да се придвижва на югоизток с 6 км/ч.
Това означава, че бурята буквално е спряла близо до брега и продължава да залива с пороен дъжд районите на Хюстън и Галвестън. През последните 48 часа на много места в региона са измерени валежи с количество над 63 см.
Очаква се Харви днес бавно да се отдалечи от централната част на тексаското крайбрежие и утре да се движи край брега, след което постепенно да се насочи на североизток.
Според една от най-големите презастрахователни компании в света – „Хановер Ре“ – щетите от Харви са доста по-малко от причинените от предишни големи бури в САЩ като Катрина и Санди, посочва Ройтерс.  По оценка на компанията застрахованите загуби от Катрина през 2005 г. са били около 80 милиарда долара, а от Санди през 2012 г. – 36 милиарда долара.
Източник, запознат с въпроса, каза, че засега застрахованите загуби от Харви се оценяват на по-малко от 3 милиарда долара.

Очаква се Харви да донесе днес още дъжд на парализирания от наводнения Хюстън, четвъртия по население град в Съединените щати, предаде Ройтерс. Бурята достигна сушата късно в петък и досега отне живота на поне двама души. Това е най-силният ураган, преминал през Тексас за повече от 50 години. Харви бушува основно в района на тексаския бряг на Мексиканския залив, където според прогнози ще остане още няколко дни и за седмица ще донесе толкова дъжд, колкото обикновено вали за цяла година.
По нареждане на властите днес ще останат затворени училища, летища и офис сгради в Хюстън, където някои пътища се превърнаха в реки, а редица квартали на града с ниска надморска височина бяха залети от вода, стигаща до гърдите. Над 50 000 души получиха заповед да напуснат части от окръг Форт Бенд, на 55 км югозападно от Хюстън, тъй като нивото на река Бразос ще се покачи до рекордните 18 метра, с 4,3 метра над нивото на преливане.
Общото количество валежи може да достигне 127 см в някои крайбрежни зони на Тексас до края на седмицата, колкото са средните валежи за цяла година, казват метеоролози.
Службата на шерифа на окръг Харис е спасила с моторни лодки и джипове над 2000 души вчера в района на Хюстън. Още стотици бяха спасени от американската брегова охрана и хюстънската полиция.
Американският президент Доналд Тръмп планира да отиде утре в Тексас, за да види щетите от бурята, каза вчера говорителка на Белия дом.
Това е първото голямо природно бедствие, пред което е изправен Тръмп, откакто встъпи в длъжност през януари. Той обяви в петък бедствено положение, което даде възможност за отпускане на федерални средства за справяне с щетите от стихията.
Губернаторът на Тексас Грег Абът каза вчера, че в 54 окръга е обявено бедствено положение и че планира да изпрати още 1000 души от Националната гвардия да помагат за справяне с щетите от наводненията.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *