Златото се завърна над 1 300 долара за тройунция

Фючърсите върху златото отново се търгуват над 1 300 долара за тройунция, след като по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ подхраниха спекулациите, че Федералният резерв може да забави свиването на стимулите си.

Цената на контрактите върху жълтия метал с доставка през юни приключи петъчната сесия с ръст от 1,47% до 1 303,50 долара за тройунция. За седмицата активът добави 0,7 на сто, отчитайки първия си седмичен аванс от три седмици. Новата седмица стартира с леко колебание, като котировките са при 1301,50 долара за тройунция.

В петък стана ясно, че американската икономика e добавилапо-малък брой от прогнозираното нови работни места извън селскостопанския сектор през март. Бюрото за трудова статистика съобщи, че най-голямата икономика в света е добавила 192 000 нови позиции през миналия месец в сравнение с очакванията за ръст от 200 000. Данните за февруари пък бяха ревизирани до растеж от 197 000.

Междувременно равнището на безработицата в САЩ остана на досегашното ниво от 6,7 на сто.

Данните подкрепиха настроенията, че американската икономика се намира на правпътв опитите си да се възстанови от кризата. По-рано през седмицата бе публикуван докладът на Института за управление на доставките, който показа оптимистично разширение на сектора на услугите.

Златото бе под силен натиск за разпродажби в последните седмици, след като оптимистични икономически данни от САЩ подчертаха очакванията, че Фед ще започне да повишава лихвите по-рано от прогнозираното.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 1 април. Нетните залози достигнаха 106 354 договора в сравнение с 120 042 в предходната седмица.

Същевременно среброто с доставка през май поскъпна леко до 0,71% до 19,94 долара за тройунция в петък. За седмицата металът добави 0,75%.

Mедтa с доставка през май пък изтри 0,15%, за да се установи на при 3,022 долара за паунд в петък. Измерена на седмична база, цената на актива се смъкна с 0,62 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *