Зооепидемиите: Днес екзотика, утре реалност

Днес все още възприемаме някои заболявания по животните и хората като екзотични. Но в най-близко време те могат да се превърнат в наше всекидневие. Това заяви неотдавна пред практикуващи ветеринарни лекари Франц-Йозеф Конратс от института Фридрих Льофлер във Вузтерхаузен.
Промени в климата, глобализация на търговията, нарастващият брой на пътуванията в световен мащаб, а също и увеличаващите се контакти с диви животни ще направи възможно разпространението на нови болести по нашите географски ширини. За да се оценят рисковете, е необходимо спешно придобиването на нови знания за въздействието на природните условия върху разпространението на причинителите, както и да се изучи по-детайлно биологията им.
Контратс съобщи, че вече са открити антитела от Западнонилската треска в Германия, а в Италия разпространението на болестта по конете приема епидемичен характер. „Не мога да си обясня, защо тази треска все още не е дошла и при нас”, каза ученият и предупреди, че болестта може да се пренесе и върху хора.
Контраст призова към преразглеждане на мерките за превенция, а също и подобряване на карантинните мерки при внос на животни. Службите, които участват в борбата със зооепидемиите, би следвало да подобрят координацията в работата си. Той призова практикуващите ветеринарни лекари да бъдат нащрек.

topagrar.com
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *