Идеи за инвестиции през 2021 г.

Всяка година ви представяме няколко инвестиционни възможности. Ето какви са алтернативите през 2021 г.

Резултат с изображение за „инвестиции“

Разбира се, идеята на този материал не е да препоръчаме определен тип вложение, а да покажем какво можем да направим с парите, които често българите държат на депозити при настоящите почти нулеви лихви, информира profit.bg.

Недвижим имот

Това е най-честата инвестиция, която сънародниците ни правят. Редица имотни агенции съобщиха, че годината е стартирала с доста сделки и повишен интерес към недвижимостите, а само след дни ще станат ясни и данните от четвъртото тримесечие на 2020 г.

 

Седем идеи за инвестиции през 2021 г.

В началото на всяка година ви представяме няколко инвестиционни възможности. Ето какви са алтернативите в първите месеци на 2021 г.

Разбира се, идеята на този материал не е да препоръчаме определен тип вложение, а да покажем какво можем да направим с парите, които често българите държат на депозити при настоящите почти нулеви лихви.

Недвижим имот

Това е най-честата инвестиция, която сънародниците ни правят. Редица имотни агенции съобщиха, че годината е стартирала с доста сделки и повишен интерес към недвижимостите, а само след дни ще станат ясни и данните от четвъртото тримесечие на 2020 г.

Няколко тенденции са налице – търсят се все повече къщи около големите градове, както и жилища в затворени комплекси или такива с Акт 16.

Резултат с изображение за „инвестиции“
В случай че планирате да инвестирате в начален етап на строителство на определена сграда, то следва да се съобразите с репутацията на инвеститора и строителя. Проверете колко сгради са изградили и дали те са завършени в обявения за това срок.

Злато

Несигурността, породена от пандемията от COVID-19, се отрази благоприятно на вложителите в ценния метал. През 2020 г. цената на златото се повиши с 31%, което е втората му най-добра доходност в историята, след отчетените 38% през 2008 г., или по време на световната финансова криза.

Какъв по-лесен начин за инвестиция в злато от стартиралия в края на 2020 г. Expat Gold? Повече за него ще може да прочетете тук.

Българска фондова борса

През изминалата година се съсредоточихме върху дивидентните дружества на Българска фондова борса, но освен в тях само след дни инвеститорите ще имат възможност да инвестират и в една от най-перспективните родни компании.

Биодит е първата компания, която ще излезе на BEAM пазара на Българска фондова борса.

Компанията е допусната от БФБ на пазара за растеж на малки и средни предприятия, като публичното предлагане стартира на 21 януари. На аукциона ще бъдат предложени до 1 млн. обикновени акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев.

Резултат с изображение за „инвестиции“

Кучетата на Dow

Стратегията „Кучетата на Dow“, при която инвеститорите купуват 10-те компании с най-висока дивидентна доходност от индекса на сините чипове Dow Jones, става популярна в началото на 90-те години.

При тази теория всяка от 10-те компании участва с еднакво тегло при изчисляването на доходността – 10%.

През изминалата година стратегията донесе 20% доходност спрямо 30 на сто за S&P500. Следващите тази стратегия обаче успяха да „бият“ широкия индикатор в периода от 2015 до 2018 г. Повече за нея може да научите тук.

Изплатете дълговете си

Когато сте затънали в различни заеми, мисията ви да ги изплатите изглежда трудна, но не и невъзможна.

Не се насочвайте обаче към погасяване на най-големия дълг, а използвайте метода на „снежната топка“. Започнете от най-малкия и по този начин всяка ваша победа ще ви вдъхнови за нови успехи.

Много по-важна от цифрите е промяната в поведението ви. След като погасите част или всичките си задължения, тогава можете да помислите и за спестявания, и за инвестиции.

Резултат с изображение за „инвестиции“

Инвестирайте или в себе си, или в собствен бизнес

Според милиардерите Уорън Бъфет и Марк Кюбан инвестициите в себе са „най-добрите възможни“.

Замислете се – какво ще се получи, ако научите нов език или започнете курс по преговори, продажби или реклама (в зависимост от сферата ви на дейност)? Това ще доведе ли до по-голяма възможност за кариерно развитие? Ще ви донесе ли повишение на заплатата?

Ако отговорът е „Не“, то тогава може би следва да помислите и за страничен бизнес, който да ви генерира втори източник на доходи (а защо не и трети). Не, тук не ви приканваме да напускате работата си, а просто да увеличите доходите си.

Земеделска земя

Земеделската земя вече не я произвеждат, гласи популярен цитат от Марк Твен. Че това е добра инвестиционна опция ни показват и доходностите, донесли вложенията в тази сфера.

Увеличението на средните цени на земята у нас през 2018 г. е от 7.9%, а година по-рано – 14.6 на сто. За 2019 г. този процент е 7.4 на сто.

Освен от нейното поскъпване, можем да печелим и от рентите. Средните ренти за страната, по последни данни от НСИ, са равни на 49 лв./декар.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *