Изкуствен интелект разпознава лицата с маски

Нова технология за разпознаване на лица може да идентифицира пътниците на авиокомпаниите с маски за лице през по-голяма част от времето, според нови данни от Дирекцията за наука и технологии (DHS) на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Алгоритмите с изкуствен интелект вече разпознават лица по-точно отколкото човек
(снимка: CC0 Public Domain)

В най-добрия случай AI технологията идентифицира 96% от пътниците с маски, в сравнение с почти 100% при немаскираните пътници, сочат резултатите от изследването „Биометричното рали 2020”, организирано от свързана с DHS тестова лаборатория. Тестовете оценяват 60 комбинации от различни камери и алгоритми, използвани за идентифициране на човек.

За хората, носещи маски за лице, средната точност е 77%, в сравнение със средната стойност от 93% за немаскираните участници. Най-лошият процент е бил 4% за маскирани пътници и 11% за немаскирани, показват данните, огласени в публикация на Business Insider.

Интензивно търсене на маски за лице, но ефективни ли са срещу коронавуса - Haskovo.NET
 Най-добрите алгоритми в момента определено са по-добри от най-добрите хора при разпознаване на лица, казва Арън Вемури, директор на Центъра за биометрични и идентификационни технологии.

DHS е задължена от закона да разработи автоматизирана биометрична система, която използва физическите характеристики на дадено лице – като модел на лицето или пръстов отпечатък, за идентифицира чуждестранни граждани, влизащи и излизащи от САЩ, информира technews.bg.

Въз основа на резултатите, организациите, които използват технологията за лицево разпознаване, биха могли да позволят на хората да запазят маските си, намалявайки рисковете за много пътници и персонала, работещ на летищата, пояснява Вемури. Данните от „Биометричното рали 2020” са предварителни и в бъдеще ще бъдат публикувани още резултати от изследването.

Преди пандемията най-добрият биометричен алгоритъм имаше 5% неуспех при разпознаване на хора с маски на лицето. Повечето алгоритми преди Covid-19 не успяваха да идентифицират между 20% и 50% от изображенията, според доклад от юли на Националния институт по стандарти и технологии (NIST). Към ноември се наблюдава значително подобрение в точността.

В "Лудогорец" сложиха маски още с кацането си в Милано (СНИМКИ) - bTV Новините
 Други биометрични идентификатори няма да работят толкова добре в ерата на Covid-19, според Rank One Computing, фирма за биометрични алгоритми. Например, пръстовият отпечатък създава възможност за предаване на болести, казват от компанията, а технологията за разпознаване на ириса е трудна за масово прилагане.

Технологията за разпознаване на лица е подложена на строг контрол, за да отговори на изискванията за поверителност. Съвсем наскоро активистите от „Black Lives Matter” се възпротивиха срещу тенденцията към расови пристрастия на технологията. А някои компании прекратиха продажбите на технологията на полицейски управления.

През декември чернокож мъж осъди полицейско управление в Ню Джърси за фалшивото му идентифициране като заподозрян в инцидент с кражба. Миналия юни полицията в Детройт задържа чернокож за 30 часа, след като беше идентифициран погрешно от софтуера за разпознаване на лица.

2 броя трипластови защитни маски за лице - за многократна употреба, от Сватбена агенция VS | Grabo Mobile

Доклад от NIST за 2019 г. показва по-високи нива на фалшиви положителни резултати за азиатски, афроамерикански и местни лица спрямо изображенията на бели лица. Няколко щати и градове са поставили ограничения за използването на технологията за разпознаване на лица от полицията, включително Масачузетс, Калифорния, Ню Хемпшир и Портланд, Орегон, но разпоредбите в цялата страна са различни.

За да се справи с разликите в способностите за разпознаване, изследването „Биометрично рали” 2020 използва 582 участници от 60 различни страни, което му осигурява данни от разнообразни групи.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *