Излизането от кризата – възможно от юни

Икономическият старши анализатор в института „Отворено общество“ Георги Ангелов смята, че излизането от икономическата криза до юни 2010 г. е напълно постижима цел.
Той посочи, че ако правителството спазва благоразумна фискална политика, ефектите от нея може да се видят още през първото полугодие на 2010 година, съобщава БТА. Ако не се правят реформи и се завие към популизъм, може да не видим края на кризата през тази година, посочи Ангелов. Важно е какво ще направи правителството, политическите фактори ще определят дали България ще се развива бързо, добави той.

Специалистът смята, че има богат набор от заявени намерения, но предстои да се види колко бързо ще се осъществят те. Подобрение на бизнес-средата, реформа в администрацията, в съдебната система са сред нещата, които трябва задължително да се случат, за да се подобри инвестиционният климат и да се появи икономически ръст, отбеляза Ангелов и посочи, че въпреки добрите намерения на правителството именно реформите са най-трудно осъществими в България.

Подобрението на икономиката на ЕС, който е основен търговски партньор на България, ще е основен фактор за съживяването на българската икономика, най-вече що се отнася до отраслите, свързани с експорт. Икономиката, насочена към вътрешното потребление обаче ще зависи много от ръста на безработицата, от достъпа до банково финансиране и от големината на лихвите по кредитите, от това дали идват чужди инвестиции, коментира Ангелов.

По отношение на възстановяването на българската икономика по отрасли Георги Ангелов коментира, че разделението няма да е толкова отраслово, колкото между отделните фирми. Във всеки отрасъл има фирми, които са управлявани добре, и те ще оцелеят, но в повечето отрасли има и фирми, които твърде много са задлъжнели, поели са големи рискове и те ще бъдат изтласкани от пазара, смята икономическият анализатор. В отрасли като строителство и търговия с недвижими имоти кризата се усети най-силно и те най-бавно ще се възстановят, добави той.

Важно е и каква е кредитната среда между банките и доколко ще растат лошите кредити. Добро решение според експерта е приватизирането на енергийни дружества или листването им на борсата. Ако се намери голям частен инвеститор за „Топлофикация София“, може да се модернизира мрежата и да се повиши ефективността, да се подобри мениджмънтът, а и топлофикацията няма да зависи от субсидии от правителството, коментира Ангелов. От друга страна, правителството може да получи значителни средства, ако привлече крупен стратегически инвеститор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *