Износът ни за ЕС нараства с 6%

Износът на България за Европейския съюз (ЕС) се увеличава с 6% през първите девет месеца от годината в сравнение с година по-рано и е в размер на 23,034 млрд.лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64,4% от износа за държавите членки на ЕС.

 

Само през септември експортът за ЕС нараства с 14,7% и е на стойност 2, 849 млрд. лева, а вносът се разширява с 2,4%.

При износа на България за ЕС през деветте месеца на годината най-голям ръст на годишна база е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (30,6%) и „Химични вещества и продукти” (19%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (23,9%).

Вносът на България от ЕС през периода януари – септември 2016 г. се увеличава с 1,5% спрямо същия период на предходната година и достига 24,536 млрд. лв, пише investor.bg. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Полша.

 

 

През септември 2016 г. вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 2,4% в сравнение със септември 2015 г. и е в размер на 2, 738 млрд. лева.

Най-силен ръст на вноса за периода януари-септември спрямо същия период на миналата година е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (12,5%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”  – 26,6%.

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – септември 2016 г. е отрицателно и е на стойност 1,502 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 354,2 млн. лева.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *