Икономическият печат: Зърненият бизнес изнуди властта за аванс

Зърненият бизнес изнуди властта за аванс,според“КапиталDaily“.Секторът получи уверение, че част от субсидиите ще му бъдат платени още тази година. Производителите на зърно получиха обещание от земеделския министър Димитър Греков, че част от субсидиитеза 2013 г.ще им бъдат изплатени още през есента. Парите обаче не са предвидени в бюджета, нито в актуализацията му, върху която ден по-рано президента Росен Плевнелиев наложи вето. Ако се стигне до изплащането, не е изключено това да стане с дълг през фискалния резерв, както в началото на годината. Тогава под натиска от протести правителството на ГЕРБ емитира 800 млн. ДЦК, за да плати от бюджета субсидиите на зърнения бизнес. Емисията се наложи, след като кабинетът „Борисов“ беше обещал по-ранни плащания, но заради лошо планиране на бюджета нямаше средства за това. Земеделските субсидии за конкретната година се изплащат от бюджета в първите шест месеца на следващата, като това бе и практиката досега в България. След това те се възстановяват от ЕС. През 2010 г. обаче по искане на няколко държави членки Брюксел разреши финансирането да се дава и по-рано на фермерите – от октомври в годината, в която са подадени заявленията за кандидатстване. За това не се изисква специално разрешение от ЕК. По план европейските субсидии на декар за 2013 г. трябва да достигнат 560 млн. евро – от тях едва около 4% отиват за зеленчукопроизводство и други култури.

Ключът за преодоляване на ветото е в „Атака“,пише“КапиталDaily“.Партията на Волен Сидеров засега мълчи за „цената си“. Контраргументация на мотивите на наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета и политически оценки за решението му. Такива бяха очакваните реакции на управляващите в четвъртък. Възможният ефект от ветото обаче за кабинета и депутатите от БСП и ДПС засега основно се изчерпва с фразата „ще се забавят плащания към бизнеса, ще се ограничат социалните плащания“. Представители и на двете партии още в сряда заявиха, че отново ще подкрепят актуализацията на бюджета, при това най-вероятно в същия й вид. Но за преодоляване на ветото ще имат нужда и от гласове на „Атака“, чиято позиция досега остава неясна. Партията на Волен Сидеров е единствената в парламента, която не е дала оценка и мнение за ветото на президента. От БСП и ДПС също не са коментирали пряко деликатната тема, че за преодоляването му ще са нужни най-малко два гласа на „Атака“ – депутатите на БСП и ДПС в момента са 119, тъй като Делян Пеевски е извън парламента до произнасянето на Конституционния съд по неговия казус, а необходимите гласове „за“ актуализация на бюджета са 121. Подкрепата от „Атака“ за промените в закона за бюджета е по-скоро очаквана, но според икономиста Красен Станчев остава въпросът на „каква цена ще бъде дадена“.

Вестник Сега

МВР се самодарява като за последно, съобщава“Сега“.През първите 6 месеца на годината даренията са за над 3.3 млн. лв., най-щедра както винаги е фирмата му БМВ. Министерството на вътрешните работи се е възползвало до последния момент от възможността да получава дарения от държавни фирми и общини, става ясно от отчета за последните 6 месеца, който е публикуван на страницата му в интернет. Общата стойност на даренията е 3 334 115.87 лв. Миналия месец вътрешният министър Цветлин Йовчев забрани тази практика. Повече от половината дарени вещи и пари по традиция идват по линия на фирмата „Безконтактни мултиплексорни вериги“ (БМВ), собственост на самото министерство. Дружеството е монополист в производството на регистрационни табели на автомобили и от години субсидира МВР въпреки огромния бюджет от над 1 млрд. лв. и допълнителните финансови инжекции, идващи по линия на бюджета.

Трудовите посредници са изпратили 3000 българи в чужбина, пише „Сега“. 3000 българи са започнали работа в чужбина през първото полугодие на годината само със съдействието на Агенцията по заетостта, съобщиха оттам. В Испания сезонна работа в селското стопанство са започнали 733-ма, макар че това е страната с най-висока безработица в ЕС – над 25%. За Дания са одобрени 33-ма българи. В Германия като домашни помощници работят 95 българи, а сезонна заетост основно в хотелиерството и ресторантьорството са си намерили още 77. По линия на специална спогодба с Израел в строителството там вече работят 1062.

Невнесеният ДДС стигнал почти половин милиард. Данъчният режим за над 200 000 малки фирми олеква, но само ако са изрядни. През юли ударно е възстановяван ДДС, като сумата, върната на бизнеса, е била 563 млн. лв. Това съобщи Людмила Петкова, зам.-министър на финансите. Обичайно бюджетът чисти данъчен кредит по 420-460 млн. лева месечно. По думите на Петкова 70% от просрочения ДДС са се натрупали през февруари-май. Посоченият период съвпада с оставката на кабинета Борисов и подготовката за предсрочните избори от служебното правителство.

Вестник Труд

ДКЕВР смятала цените на тока с по-скъпи въглища.Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изчислила тарифите на тока от август, като е взела предвид нова, по-висока цена на въглищата от родните мини, без тя да е увеличена. Това става ясно от мотивите за промяна на цените, които ДКЕВР публикува на електронния си сайт. Заради ниските цени на кюмюра синдикатите плашат с протести наесен. В сряда обаче икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че твърдото гориво ще може да поскъпне с негова заповед от септември. Засега няма данни с колко. ДКЕВР също не е написала с какво увеличение е смятала цените. „Труд“ не е открил представител на комисията за коментар. В момента тон въглища от нашите мини се продава срещу 71,50 лв. По изчисления на „Мини Марица изток“ цената трябва да достигне 90 лева, за да не губи дружеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *