„Индустриален холдинг България“ пласира успешно облигации

Почти всички предложени облигации на „Индустриален холдинг България“ са били записани при първичното публично предлагане, съобщиха от компанията. От предложени 500 хил. книжа са били записани и платени 499 996 бройки. Така холдингът е получил почти 50 млн. лв. приход. Облигациите са конвертируеми, т.е. на падежа, вместо да се изплаща главницата, могат да се обръщат в акции и така кредиторите да станат съсобственици в компанията. Разходите по публичното предлагане са били 52 100 лв. От „ИХ България“ уточняват, че не са имали затруднения и спорове при търгуването и записването. Мениджър по емисията е „Мейн кепитъл“, а набирателната сметка е в Алианц банк.

Поредна емисия

Срокът на книжата е 3 години, а годишната им лихва е 5%. Плащанията са на всеки 6 месеца, става ясно от съобщението. Засега от холдинга са обявили, че набраните от емисията пари ще бъдат използвани за рефинансиране на стар дълг и за нови инвестиции.

Наскоро „ИХ България“ приключи конвертирането по предишна емисия облигации. Общо 9 от кредиторите поискаха да обърнат дълговите си книжа в собственост и така акционерният капитал на холдинга беше увеличен с 9.4 млн. лв. до 77.4 млн. лв. Книжата бяха с обща стойност 30 млн. лв., но благодарение на конвертирането холдингът спести 9.4 млн. лв. от главницата и плати само 20 млн. лв. при погасяването на заема. Лихвата по вече погасените книжа беше по-висока от тази на новите – 6.5% годишно, като плащанията отново бяха на 6 месеца. Намалението е в унисон с тенденциите лихвите в цяла Европа и в частност в България да спадат.

Портфейл

„Индустриален холдинг България“ е един от най-големите бивши приватизационни фондове. В портфейла му е варненската корабостроителница „Булярд“, инвестиции в компании, свързани с морския транспорт, както и в машиностроенето. Честа практика в последните години е холдингът да набира пари от облигации, които после да предоставя за инвестиции в дъщерни компании. Сред дружествата със сериозни нови инвестиции в последните години е и машиностроителното „ЗММ Сливен“, което е един от големите работодатели в района на Сливен. Друга част от портфейла на холдинга е пристанище „КРЗ Порт Бургас“, което беше разширено с пари от старата емисия.

След обявяването на новината за успешното пласиране на емисията облигации акциите на „ИХ България“, които се търгуват на основния сегмент на Българската фондова борса, поевтиняха минимално с 0.09% до 1.07 лв. Инвеститорите си размениха едва 240 книжа за целия ден. Конвертирането на облигациите в акции донякъде е разводняване на капитала и е възможно това да е повлияло негативно на настроенията на инвеститорите.

За миналата година и приходите, и печалбата на холдинга са намалели. Общите приходи са спаднали от 131 млн. лв. през 2013 г. на 104.3 млн. лв. през 2014 г. Печалбата се е понижила с над 9 млн. лв. до 7.9 млн. лв. Основна роля за по-малкото приходи има понижението на продажбите, докато финансовите почти запазват нивото си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *