Инспекторатът: Владимира Янева с много нарушения е бавила делото ”Софийски имоти”

„Експресната проверка“ започна след информация, че Янева е бавила делото, като самата е била пълномощник по сделка на баща си за два имота с общинското дружество. Резултатите бяха публикувани днес на сайта на Инспектората.
Първото нарушение е още при образуването на делото. Янева е получила обвинителния акт за неизгодни сделки срещу бившия шеф на „Софийски имоти“ Тошко Добрев и още 13 подсъдими на 22 юли 2010 г. Едва на 20 декември тя се е произнесла, че делото трябва да бъде прекратено и го е върнала на прокуратурата заради пропуски. Делото е било при съдията близо 5 месеца от образуването му – 3 месеца след изтичане на законоустановения срок, са установили от Инспектората.
Прави впечатление периодът между датата на разпореждането на Янева 20 декември 2010 г. и изготвянето на призовките до началото на февруари 2011 г. – повече от един месец. За връчването на едно от съобщенията са били необходими 45 дни, независимо, че адресът е бил в София, и при оформянето на призовката не са отразени причините за този продължителен период, е открила още проверката.
Делото е изпратено в Софийски апелативен съд на 1 април, независимо, че срокът за обжалване от страна на последния уведомен подсъдим е изтекъл на 22 март. След връщане на делото от Софийски апелативен съд на 12 април, Янева е трябвало в срок от два месеца да насрочи делото. До 21 юни, когато излизат резултатите от проверката, това не е станало.
В заключенията от проверката инспекторите не дават предложение за наказание на съдийката. С внасянето им във ВСС обаче това може да стане. Практиката показва, че наказанията за неспазване на сроковете, които ВСС налага на магистратите, са предимно забележка или порицание. Едва ако те системно бавят работата си, се стига до по-тежка санкция като намаляване на заплатата, припомня „Дневник“.
Преди два дни стана ясно, че Владимира Янева е укрила данни до сметната палата за ипотека на апартамент за 50 000 лв.
Междувременно в отворено писмо до председателя на Народното събрание, министъра на правосъдието и ВСС Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) призова съветът да подаде колективна оставка, като същото стори и Владимира Янева, съобщи Mediapool.
Неправителствената организация настоява още да бъде извършена прокурорска проверка и на члена на ВСС Пламен Стоилов, който преди дни заяви пред правната комисия в НС, че за жалост съветът не може да влия върху съда при знакови дела. „За съжаление, ние нямаме законова възможност да влияем. Опитахме деликатно да преодолеем тази съпротива като говорим общо, а не по конкретни дела, но атаката ни бе отблъсната с основанието, че наказателната политика се определя от Върховния касационен съд“, бяха думите на Стоилов, които от организацията определиха като престъпление против правосъдието.
„Вместо разумна кадрова политика ВСС произведе грандиозни скандали с корупционен привкус, които досмачкаха вярата на хората в съда, в закона и държавата. Произволните решения, с които магистрати, контактували с „лобиста” Красимир Георгиев, бяха уволнени, а други – „помилвани” чрез дружески порицания, признанията, че ВСС кадрува не на заседанията си, а в ресторанти, пред бели покривки, са само върхът на айсберга“, заявяват още от АЕИПЧ.
„Скандалният избор за председател на ВАС (съдия Георги Колев – бел. ред.) на човек без опит в административното правосъдие, но възпитаник на полицейската академия, „назначението” като председател на най-големия съд в България на В. Янева, известна главно като приближена на системно обругаващия съда вътрешен министър, са предателство спрямо Конституцията и съдийското съсловие“, се казва още в писмото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *