Иран сменя паричната си единица

Правителството на Иран одобри прехода от сегашната парична единица риал към нова – туман. Това съобщи ТАСС, като се позова на агенция IRNA и правителствения секретар Мохсен Хаджи Мирзаеи.

Целта е да бъдат опростени разплащанията. Един туман ще е равен на 10 риала и така в цените ще бъде съкратена по една нула, пояснява той.

Въпросът за прехода е изучаван от икономическа комисия на правителството през последните шест месеца. Проектът за реформа е представен на иранската централна банка през ноември 2016 година.

Туманът е парична единица, която е била в обращение в Персия (старото име на Иран) до 1932 година, когато е заменена с риала. Сега се случва обратното.

До днес той се счита за неофициална парична единица в Иран. На купюрите на Централната банка и цените в магазините фигурира риалът, но иранците в ежедневната реч почти винаги използват думата туман.

Инфлацията през последните години силно обезцени риала. В момента един щатски долар се обменя за 39 хил. риала, а след промяната един долар ще струва 3900 тумана, информира investor.bg.

Реално с промяната Иран извършва деноминация с един знак  въпреки по-ранните предложения тя да обхване три или четири нули.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *