И Васил Божков поиска да купи банка „Виктория

Дружество на Васил Божков е сред кандидатите за ТБ „Виктория“ в четвъртия опит за продажба на банката. Заявилите интерес кандидати са четири, съобщиха синдиците на Корпоративна търговска банка, която е собственик на „Виктория“.

Извън Божков другите компании вече са участвали в предишните опити за продажбата й. Това са Инвестбанк на Петя Славова, Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и австрийската част от участниците в консорциум около застрахователя на Алексей Петров „Лев инс“. Сега „Лев инс“ не присъства като име сред заявилите интерес. Те са посочени като група инвеститори, действащи съгласувано – Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance. Именно Kerbler Holding беше чуждият играч в консорциума на „Лев инс“ при предишната продажба в началото на 2016 г. Тогава интерес заявиха само той и Инвестбанк.

С всеки пореден опит продажбата на „Виктория“ добива все по-куриозен вид. Инвестбанк заявява интереса си за втори път, след като първия не беше допусната от синдиците и БНБ. Останалите кандидати – Васил Божков и австрийският холдинг, също едва ли биха минали ситото на централната банка. Практиката от години е да не разрешава на местни бизнесмени да си купуват банки, за да намали риска от заеми за групата им, т.е. второ КТБ. При чуждите кандидати се поощряват големи банки, най-често присъстващи на пазара, така че малкият австрийски холдинг също не пасва на този профил.

Накратко, интересът към банката пада и сега шанс да продължи има само един заинтересован. Ако и сега не се стигне до сделка, малката банка вероятно ще се ликвидира.

Какво предстои

Срокът за подаване на писма за интерес за придобиване, което е първият етап от процедурата, беше до 14.00 ч. на 21 юли 2017 г. Новата продажба беше обявена на 29 юни 2017 г. В съобщението на синдиците се посочва, че оттук насетне „предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, включително съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган – Българска народна банка“.

Планът сега предвижда продажбата да се извърши на четири етапа. Първият е подаване на писма за интерес, след това ще се подават необвързващи оферти от потенциалните кандидат-купувачи. Те се изготвят на база предоставен информационен меморандум. На третия етап ще се прави нова проверка на финансовото и правно състояние на банката (дю дилиджънс) и подаване на обвързващи оферти. Последният етап е избор на купувач, получаване на регулаторни разрешения и сключване на сделка. „Виктория“ на практика функционира в режим на полудействаща банка от 2014 г. – от фалита на собственика й КТБ. Основните й кредитни портфейли бяха продадени, повечето депозити бяха изтеглени и тя остана почти без дейност, а трупаща разходи.

Новият кандидат

Учредителното събрание на „Вабо Интернал“ е било на 13 юли 2017 г. Капиталът му е 50 000 лв., като учредителите му са записали по 25 000 лв. – „Вабо 2012“ и „Нове Интернал“. И двете дружества са еднолична собственост на Васил Божков. Той е и в съвета на директорите на новоучреденото „Вабо Интернал“. В предмета му на дейност е записано търговска дейност в страната и чужбина, участие в други търговски дружества, но и всяка друга дейност, незабранена изрично със закон. Божков е с бизнес в хазарта за стотици милиони левове, има и портфейл от недвижими имоти, но досега не е показвал, че иска банка.

(Чужде)странният холдинг

Австрийският Kerbler Holding, който сега участва в обединение с още две чужди структури, е собственик на Wiener Privatbank – малка, бутикова банка, специализирана в частно банкиране, управление на активи и проекти в сферата на недвижимите имоти. Основни акционери в нея са Гюнтер Керблер и Йохан Ковар. Керблер е известен имотен магнат във Виена, натрупал състояние от покупката на стари сгради, които реконструира и продава с надценка. Глобалната финансова криза посича проектите му и през 2013 г. двамата със съдружника му обявяват в медиите, че планират да продадат Wiener Privatbank заради слаби резултати. До сделка така и не се е стигнало досега, но в края на миналата година самата Wiener Privatbank направи покупка за 13 млн. евро – това е малката Valartis Bank Austria. Другите две дружества в консорциума също са австрийски.

Инвестбанк – първи път, Инвестбанк – втори път

Очевидно Инвестбанк много иска „Виктория“, щом един отказ не я отчайва. Банката показа слаб резултат на стрес теста миналата година и сама трябваше да се капитализира. В края на април оттам обявиха, че са изпълнили препоръките на БНБ за попълване на капиталовите си буфери. Това обаче едва ли ще накара централната банка да й позволи шопинг.

Освен това по информация на „Капитал“ от различни източници още предишния път зад офертата на Инвестбанк е стоял и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който след развалянето на партньорството в КТБ с Цветан Василев е в търсене на нов двигател за придобивания.

БАКБ отново с интерес

За втори път участва и БАКБ, като тя е и единственият кандидат в този търг, който изглежда с шансове да продължи напред. В предишния тя подаде оферта, но предпочетеният кандидат от синдиците и фонда за гарантиране на влоговете беше банката на Фуат Гьовен Д Банк. БНБ не даде разрешение за сделка, защото планът на избрания купувач не предвижда сливане, а запазването на „Виктория“ като отделна институция, т.е. възможна бърза препродажба. Офертата на БАКБ е предвиждала сливане на двете банки.

По неофициална информация цените в подадените тогава оферти са били около 2.5-2.6 млн. лв. от Д Банк и около 190 хил. лв. от БАКБ, чиято оферта е отразявала направени сконтирания на суми с неясна съдба поради неподадена от банката детайлна информация.

При обявяването на новата процедура в края на юни на въпрос на „Капитал“ дали би участвала в новата процедура Цветелина Бориславова посочи: „При предишната процедура не бяхме третирани равнопоставено с другия кандидат, който подаде оферта, от синдиците на КТБ. Ако сега процедурата е прозрачна и еднаква за всички, бихме участвали. Освен това за нас е от значение дали ТБ „Виктория“ има какво да добави като стойност към нашата банка, тъй като състоянието на продаваната банка все повече се влошава. Нашето категорично намерение е да интегрираме придобиваната банка, която и да е тя, в БАКБ.“

Формално или не, политиката на БНБ от години е да не разрешава сделки освен за консолидация и да не дава на нови местни бизнес групи банкови лицензи.

Какво има в ТБ „Виктория“

Към 30 май 2017 г. загубата на „Виктория“ е 1.6 млн. лв. според публикувания меморандум. Има оперативни приходи от 1.17 млн. лв., разходите й за персонал са 1.155 лв., оперативните й разходи са 1.044 млн. лв. За миналата година административните й разходи са били 5.3 млн. лв., а нетният й лихвен доход – под 2 млн. лв.

„Виктория“ има и около 31.4 млн. лв. парични средства по сметка в БНБ, около 6 млн. лв. привлечени средства от клиенти. В меморандума е посочено още, че за периода 31 декември 2014 г. – 31 май 2017 г. „в резултат на приоритизирането на дейността по управление на проблемните кредити са погасени задължения към банката в размер общо на 16.3 млн. лв.“. Посочената капиталова адекватност е 31.9%, като е уточнено, че това е на база прогнозни данни за 31 май 2017 г, информира в.Капитал.

Капиталът на „Виктория“ в началото на 2016 г. беше паднал до под регулаторните изисквания и за да се избегне принудителна ликвидация, беше счетоводно гримиран с превръщане на 30 млн. лв. подчинен срочен дълг от КТБ в капитал. Проведеният от БНБ преглед на активите остави „Виктория“ с 24.5% адекватност на базовия капитал от първи ред, но стрес тестът й показа, че при базисния сценарий (основан на реалните макроикономически прогнози на БНБ) показателят до 2018 г. би паднал до 6.5%, което е под изискваното от регулатора ниво 10%.

Така най-ценното на „Виктория“ е нейният лиценз, тъй като апетитните й активи бяха продадени в края на 2014 г. и началото на 2015 г. (кредитния й портфейл). Действаща банка не би платила цена за лиценз. Добавена стойност би могло да има евентуално вдигане на капитала на придобиващата банка при сливане на двете.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *