Ирландия плаща 6,7% лихва за помощта?

Ирландия може да бъде принудена да се съгласи да плаща 6,7 процента лихви за финансовата помощ около 85 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Това е доста повече от лихвата от 5,2 на сто, която Гърция се съгласи да плаща през пролетта, съобщи държавната телевизия Ер Те Е, цитирана от Франс прес.

Говорителят по финансовите въпроси на основната опозиционна партия „Фина гейл“, Майкъл Нунан изтъкна, че „тази лихва е прекалено висока и не може да бъде приета в рамките на прогноза за разумен растеж“. „Дори и правителството да изживява последните си дни, то не трябва да се отказва от националния интерес и да приема непостижими клаузи при преговорите“, посочи той.

Вестник „Айриш таймс“ обаче твърди, че лихвата ще бъде под 6,7 на сто, позовавайки се на източник, свързан с преговорите, предаде БТА.

В сряда ирландското правителство оповести драстичен план за икономии на стойност 15 милиарда евро до 2014 година, необходим като условие за отпускането на спасителна помощ от ЕС и МВФ.

Планът има за цел да намали 10 пъти бюджетния дефицит на страната до 2014 година до 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо рекордните в момента 32 процента от БВП. В него са заложени 10 милиарда евро бюджетни икономии и 5 милиарда евро постъпления от увеличение на данъците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *