Испания продаде за първи път 50-годишни облигации

Испания продаде за първи път 50-годишни държавни облигации, след като доходността по 10-годишните бенчмарк облигации падна до рекордно ниска стойност, пише Bloomberg.

Продаденият дълг е на стойност 1 млрд. евро, облигациите са с купон 4%. На 27 август доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна 2.083%, което е и най-ниската стойност откакто Bloomberg започва да обработва тази информация през 1993 г. От началото на годината държавните облигации на Испания са поскъпнали с 13%. През май страната набра още 5 млрд. евро в инструменти, обвързани с инфлацията.

Политиката на ниски лихви от страна на Европейската централна банка и подобряващите се икономически показатели на Испания допринасят за по-евтиния ресурс, на който правителството може да разчита. Очаква се брутният вътрешен продукт през тази година да се увеличи с 1.5% и с 2% през 2015 година. Все още, обаче, безработицата в страната е около 26% и остава близо до най-високите си нива. От 2007 г. насам дълговото бреме за данъкоплатците в страната се е увеличило почти двойно, доближавайки 100% от БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *