Историческо прессъобщение на МВР

Предлагам ви го едно към едно, а вие разбирайте нещо, ако можете:
– – – – – – – –
Комисия в ГДБОП разгледа материалите по случай, засягащ оперативния отчет на ЦСБОП
Липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор
Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая.
След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират.
При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“. Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация.
– – – – – – – – –
Край на цитата. Да влизат…
Сега превеждам: МВР потвърждава, че публикуваният документ е истински и че вече не е секретен. Сега очакваме всичко да бъде публикувано и да спрем с импровизациите. Ако някой знае какво означава “изключване на информатор поради „липса на среда“, нека обясни.
П.П. Ако все пак този текст стигне до студентите, нека се опитат да намерят отговори на въпросите Кой, Какво, Кого, Кога и Защо по дяволите?

блог на Иван Бедров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *