Бирата поскъпна поради Брекзита

Бирата – една от предпочитаните популярни напитки на Острова,  вече реагира на последиците от политическите промени.Така инфлацията не подмина и бирената индустрия в Обединеното Кралство. Две от водещите пивоварни- „Хайнекен“ и „Карлсберг“ повишиха цената на любимата пенлива течност. Но това е само началото на ценовото увеличение,  породено от Брекзита, гласуван в средата на миналата година при референдум от жителите на Великобритания,  предупреждават експерти от пивоварния бизнес. Първа покачи цените си пивоварната MolsonCoors, която произвежда най-предпочитаната бира във Великобритания- „Карлинг“. Последва я ABInBev, производител на  набиращата  популярност и в България  бира „Будвайзер“. В отговор на усложнената пазарна конюктура и последващите повишени разходи за производство, цената на „Карлсберг“ се повиши с 2.6 процента. А „Хайнекен“, друг водещ производител на бира, съобщи с тъга и въздишка, че просто не е имал друг избор, освен да покачи цената за потребителите с 6 цента на бутилка.

Главният изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите на бира и пъбовете (British Beer and Pub Association) счита, че с инфлацията след Брекзита  цената на бирата може да се понижи, ако паундът, който се обезцени с 18 процента спрямо долара след референдума, остане на ниското ниво от миналата година.

При производството на английската бира се разчита предимно на местни суровини. Обезценяването на паунда напоследък означава, че инфлационният натиск ще се изяви в повишение на разходите, като например разходите за осигуряване на необходимите материали, както и по цялата верига на опаковане, енергия и транспорт. Освен това пивоварната индустрия е принудена да се съобразява и с увеличените разходи за труд, което е в резултат на въведеното през 2016 година минимално задължително почасово заплащане.

Повод за сериозна загриженост също така е и фактът, че по-високата инфлация ще доведе и до по-високи нива на акциза върху бирата, което вече е предпоставка за образуването на истински порочен кръг. Затова  британските производителите на бира настояват акцизът им да бъде намален.

 

Публикацията подготви по материали на „Гардиън“: Евгения СТИЛИЯНОВА

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *