Йената отново е валута убежище

Йената си възвърна статута на валута убежище в петък, достигайки най-високата си стойност спрямо долара от един месец насам, тъй като нарастващите опасения от разпространението на коронавируса доведоха глобалните финансови пазари до сривове, информира Ройтерс.Йената отново е валута убежище.

Резултат с изображение за „Йената“

Йената поскъпна с 0,7% до най-високото си ниво за последния месец от 108,85 за долар в петък. Зелената валута отчита понижение от 2,4% на седмична база спрямо йената. Това е най-големият спад в стойността на долара спрямо японската валута за последните повече от три години, информира investor.bg.

Австралийският долар поевтиня с 0,7%, достигайки най-ниското си ниво спрямо долара за последните 11 години. Спрямо йената понижението на австралийската валута е двойно по-голямо.

Резултат с изображение за „Йената“

Новозеландският долар поевтиня с 1% спрямо долара и 1,7% спрямо йената.Йената отново е валута убежище.

„Не намираме причина за стабилизация“, казва анализаторът от West FX Шон Калоу.

„На всеки половин час четем заглавие за затваряне на завод или заразен в страна, в която досега не са били регистрирани случаи на коронавирус“, добави той.

„Сегашната степен на несигурност ни кара да се замислим докъде могат да спаднат стойностите на австралийския и новозеландския долар“, заяви ръководителят на ANZ Даниел Бийн .

Резултат с изображение за „Йената“

Въпреки че все още не е известно много за вируса, мерките за неговото овладяване предизвикаха прекъсвания на веригите за доставка и създадоха сериозни притеснения за световната икономика и финансовите пазари.

Най-забележимата промяна през тази седмица беше отслабването на долара.

Сега инвеститорите очакват три понижения на основния лихвен процент от страна на ръководството на Фед до средата на годината, започвайки през март. Само преди седмица трейдърите оценяваха на 9% шанса Фед изобщо да намали лихвите си през годината.

Резултат с изображение за „Йената“

Това доведе до рязко повишение в стойността на еврото, което към 12:45 ч. българско време се разменяше за 1,103 долара. Така показателят за едномесечната волатилност на валутната двойка евро-долар се повиши в петък до най-високата си стойност за повече от година или 6,6%,.

„Докато данните за вируса не покажат друго, стратегиите за търговия вероятно все още ще бъдат насочени към безопасността“, коментира стратегът на Deutsche Bank Алън Рускин. „Купете злато или къси позиции на петрол“, препоръчва той.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *