Какви заплати взимат лекарите в Унгария

Заплатите на лекарите в Унгария ще бъдат значително повишени. За това се споразумяха правителството на Виктор Орбан и Унгарската медицинска камара.

Унгария вдига в пъти заплатите на лекарите от януари 2021 г. - Свят - DarikNews.bg

В зависимост от възрастта и нивото на опит лекарите ще вземат между 700 000 до 800 000 форинта (от 3800 до 4365 лева) месечно, докато по-възрастните лекари ще получават до 2.4 милиона форинта (13 000 лева), обяви Юлия Кинчес, председател на Унгарската медицинска камара,информира pariteni.bg.

Ходът идва в момент, когато страната се готви за нарастване на случаите на коронавирус, което може да натовари здравната система на страната.

Подобно на много други източноевропейски страни, Унгария се бори с недостиг на лекари и медицински работници, тъй като заплатите в сектора бледнеят пред тези в Западна Европа. Увеличението цели да предотврати емигрирането на здравните служители в чужбина.

istock
istock
По думите на Кинчес лекарите ще получат около 65-70% от договореното повишение от януари 2021 г. Пълното увеличение ще бъде постигнато не по-късно от 2023 г., увери още тя, цитирана от The Budapest Times.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *