Какво ще се случи с Америка след 4 дни?

Времето лети, но решение на спора между републиканци и демократи все още няма. Те продължават да преговарят за вдигане на тавана на дълга на страната от 14,3 трилиона долара. А краят на срока е само след няколко дни – 2 август. Не се ли постигне споразумение, след този ден САЩ няма да могат да плащат сметките си – нито заплатите на държавните служители, нито пенсиите и осигуровките, нито дълговете. Това би означавало катастрофа и то такава, за каквато никой не смее да мисли.
Потъне ли Америка, потъват всички?
Това би бил пътят към политическо и икономическо самоубийство, казва Улрих Катер, главен икономист на Декабанк. Барак Обама няма какво да мисли за втори президентски мандат, но и неговите противници републиканците не стоят кой знае колко по-добре в очите на избирателите. От икономическа гледна точка, ако тази препирня продължи, последиците ще са катастрофални. Страната е застрашена от понижаване на оценката на рейтинговите агенции, а само това ще окаже отрицателно влияние на пазарите в целия свят.
Поради това никой не иска да вярва в евентуален банкрут на САЩ. Чуждестранните наблюдатели се държат по-скоро спокойно и това се тълкува като доверие към Вашингтон, че демократи и републиканци все пак ще стигнат до споразумение, което да вдигне тавана на държавния дълг, но и да намали бюджетния дефицит. Въпреки това нервността расте. Доларът губи позиции и то дори спрямо еврото, което е в криза. В същото време цената на златото продължава да се покачва, а това е симптом за евентуална ескалация на дълговата криза.
Според икономиста Катер обаче, дори републиканци и демократи да не се споразумеят до 2 август, това няма да означава непременно срив на международните пазари. Ако се върнем назад във времето, ще видим, че САЩ вече са били на прага на неплатежоспособността. Това се случва през април 1979 година, когато страната не успя да обслужи държавния си длъг, но това не доведе до срив на пазарите. Разбира се, в случай, че до 2 август нямаме споразумение, това сериозно ще разклати световната финансова система, казва Улрих Катер.
Денят „Х“ обаче може би не е 2 август
Съвсем резонно американците не дават информация за това кога наистина ще им свършат парите. На Уол Стрийт смятат обаче, че правителството разполага със средства за поне още две седмици след този ден. Рискът за реално обявяване на фалит започва някъде от 15 август, казва Уорд МакКарти, главен икономист на инвестиционната банка Джефрис & Ко.
Големите въпроси обаче остават: ще има ли споразумение в Белия дом и ако да, кога? Ще бъде ли това успокоение за капиталовите пазари или точно обратното? Отговорите очаквайте от 2 август нататък.

 Б. Зайдл, Е. Видински, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *