Как да преуспееш в Китай – I част

Малко държави могат да се похвалят с толкова пълнота в смисъла на понятието „средна класа“, както Китай. През последните години представителите ѝ се превърнаха в нов, ключов потребителски сектор и станаха основен таргет на глобалните компании, развиващи дейност в азиатската страна. Всичко това постави бизнеса на Европа и Северна Америка под сериозна зависимост пред втората най-голяма икономика в света.

Кои обаче са международните корпорации, завладели търсенето на китайската средна класа? Двегодишно проучване на изследователската фирма Millward Brown разнищи този въпрос, предават „Би Би Си“, които са негови поръчители. Между 2011 г. и 2013 г. компанията е интервюирала близо 60 хиляди потребители от 10 китайски града, за да изготви класация на 20-те най-разпространени бранда в страната.

Без голяма изненада, 13 от най-потребяваните марки в Китай са производство на компании от САЩ. Има по два бранда от Германия и Франция, един от Италия и един, собственост на британско-холандския конгломерат Uniliver („Юниливър“). Южнокорейската Samsung („Самсунг“) е единствената азиатска марка в списъка.

Снимка: Guliver/Getty Images

Челната позиция се полага на американската хранителна компания Yum Brands, чийто ключов бранд е веригата за бързо хранене KFC. Прекият ѝ международен конкурент, веригата McDonald's на McDonald's Corp, изостава с 6 места.

Най-голямо присъствие сред първите 20 обаче има Procter & Gamble (P&G), които държат цели 6 позиции сред любимите на китайците марки.

Снимка: Guliver/Getty Images

Ето как са подредени брандовете:

Номер

Бранд

Компания

Държава

1

KFC

Yum! Brands

САЩ

2

Pampers

P&G

САЩ

3

Colgate

Colgate Palmolive

САЩ

4

Olay

P&G

САЩ

5

Crest

P&G

САЩ

6

Apple

Apple

САЩ

7

McDonald's

McDonald's Corp

САЩ

8

Omo

Unilever

Великобритания/Холандия

9

Coca-Cola

Coca-Cola

САЩ

10

Carrefour

Carrefour

Франция

11

Pantene

P&G

САЩ

12

Gillette

P&G

САЩ

13

Johnson's Baby

Johnson & Johnson

САЩ

14

Adidas

Adidas

Германия

15

L'Oreal

L'Oreal

Франция

16

Samsung Electronics

Samsung

Южна Корея

17

Nike

Nike

САЩ

18

Head & Shoulders

P&G

САЩ

19

Volkswagen

Volkswagen

Германия

20

Armani

Giorgio Armani

Италия

Тайната на успеха

Снимка: Guliver/Getty Images

Някога китайските потребители са се оглеждали за предимно по-евтини стоки, като цената е играела водещ фактор при избора на покупки. Миксът от по-високи жизнени стандарти в страната и спад на доверието в местните марки обаче ги е накарал да се преориентират към международните брандове.

През последните три години това доверие се е понижило драматично, отчитат от Millward Brown. Така се е отворило място за търсенето на продуктите на глобалните корпорации, които разчитат на утвърденото си име и опита, предшестващ международната им слава – характеристики. Рейтингът им на световния пазар компенсира по-високите цени и измества търговската стойност като най-важен показател при пазаруване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *