Как да се избере жилище

Покупката на жилище е важен момент в живота на всеки човек. И тук не става дума само за дом за живеене, а и за инвестиционния имот, който се купува с намерение за печалба в бъдещ момент.

Това са най-желаните жилища в София за последните месеци - Money.bg

Как обаче се избира жилище при огромния избор – на зелено, на замазка или старо строителство?

Отговорът на въпроса не е труден, ако систематизирате желанията си и по този начин стесните търсенето, информира се избере жилище, информира pariteni.bg.

Цел на покупката

Ако търсите жилище с инвестиционна цел, покупката на имот на зелено ще ви донесе по-голяма доходност, но след по-дълъг период от време. Ако купувате свой собствен дом, имот на зелено обикновено излиза най-евтино, но пък за него трябва да имате „готови“ пари, за да платите първоначалните вноски.

Недостатъкът е, че трябва да се изчака най-често от 6 месеца до 2 години докато имотът влезе в експлоатация.

Качество на жилището

iStock/Getty Images

Ако държите да се нанесете в качествено изпълнен имот, за вас са новопостроените жилища от реномирани строителни компании. При огледите можете да се уверите с очите си за изпълнението на замазките, подовите настилки и нивото на общите площи.

Сградите с висок клас енергийна ефективност стават все по-атрактивни с повишаващите се разходи за отопление. Като собственик на жилище в такава сграда ще можете да се освободите от плащане на данък сгради за определен период от време, както и да получите привилегии при финансиране на покупката. UniCredit Bulbank например предлагат специална лихвена отстъпка за ипотечен кредит с цел закупуване на имот в енергийно ефективни сгради.

Местоположение и удобства в квартала

Ако за вас най-важни са разположените наблизо училища, болница, хранителни магазини и изобщо – добрата инфраструктура, е по-добре да се насочите към закупуване на жилище старо строителство в утвърден квартал.

Тяхното най-голямо предимство е реалната квадратура, доброто разпределение на помещенията и, както вече споменахме, инфраструктурата наоколо.

Жилища в такива сгради се отдават и лесно под наем, тъй като наемателите търсят максимално много удобства в жилището, което ще обитават.

Начин на финансиране

iStock/Getty Images

Ако не разполагате с достатъчно заделени средства, за да платите пълния размер на жилището, най-вероятно ще ви е необходим ипотечен кредит от банка. Тя може да отпусне по-висок процент финансиране в зависимост от типа строителство, местоположението на сградата и др.

            financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *