Картелът умря, да живее картелът: Горивата дружно скочиха с 10 стотинки

Le roi est mort; vive le roi! Спомняте си за този френски израз: Кралят е мъртъв, да живее кралят! Смисълът тук е един,  тълкуването му с различни нюанси: Кралството/монархията/ е вечно, то не може и миг без жив владетел, корона без глава под нея не е корона и пр. Но в актуалния български случай може вместо крал, да си послужим с картел и пак ще бъдем прави.

Иначе как да си обясним факта, че  се появиха съмнително еднакви цени на горивата в няколко големи вериги от началото на февруари, когато цените скочиха нагоре. След ръста на цените, след протестите, след посоката надолу, сега отново стана ясно, че в пет големи вериги най-масовите горива са с еднакви цени.

Междувременно се оказа, че има и поскъпване – с около 9 стотинки за последните 20 дни. Според енергийният експерт Христо Казанджиев има сходство на цените, но според него е много трудно да се докаже договореност. „По-важният въпрос е обаче кой е основният доставчик на тези, които продават на сходни цени. При наличието на един основен доставчик в България с господстващо положение на пазара е нормално да очакваме всички вериги, които се снабдяват с основни горива от тази компания да са и със сходни цени. Не изключвам вероятността да има някаква договорка, но може да се базира и на разбиран за една по-разумна политика и отношение към обществото. Много е трудно да се докаже дали има договореност. Може да има някакво негласно съгласуване на цени като определена пазарна политика“, обясни той в студиото на Нова телевизия.

Според експерта няма да има увеличение на цените на горивата до лятото. „Тези нива, които се постигнаха към настоящия момент мисля, че ще се запазят. Това увеличение е очаквано. Не бих казал, че ще продължи, но всичко е възможно“, прогнозира Казанджиев.

Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията припомни, че Комисията за защита на конкуренцията вече два пъти установява договорки за цените между големите вериги бензиностанции. „Доказателства /че картелът съществува/ има, но КЗК, за съжаление, изглежда завладяна от частни интереси, защото нейните заключения, въпреки обстойните анализи, които се правят на пазара, са оправдателни или пък санкциите, които се налагат са толкова леки, че не водят до промяна на поведението на пазара.

Според него е възможно ново увеличение на цените. „Моето опасение е, че структурните промени в сектора, включително и зависимостта от един доставчик на големите вериги, в един момент отново ще доведат до рязък скок на цените“, обясни той.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *