Картофите поскъпнали със 75% за година, ябълките и чесъна с около 50%

Цените на ябълките и чесъна са се повишили с около 50% за година.
Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30%.

 През месец май се наблюдават характерните за сезона колебания при цените на плодовете и зеленчуците, отбелязват от комисията.

Най-голям спад се наблюдава при цената на зелето и оранжерийните зеленчуци – около 17%. Пресните картофи поевтиняват на месечна база с около 13%. При цената на ябълките и лимоните е отчетен средномесечен ръст от 10%, картофите от старата реколта и зрелият чесън поскъпват с 6-7%.
Цената на оранжерийните домати се доближава до нивото от предходната година, а при българските оранжерийни краставици е отчетен спад на годишна база с около 13%.
Цената на оранжерийните зеленчуци от внос също е на по-ниско ниво спрямо същия месец на предходната година. През този месец
цените на храните по тържищата се стабилизират заради започналото сезонно поевтиняване  на плодовете и зеленчуците. През май цената на захарта се качва с 1,4% до 2,17 лв. Поскъпване в диапазона 2 – 3% се наблюдава при месните произведения.  Цената на брашното пада спрямо април с 1% до 1 лев за килограм.  Продължава намаляването на цената на олиото, като през май е регистриран нов спад с 1,8% до 2,68 лв. за литър.
Яйцата поевтиняват спрямо предходния месец с 6,3% (една стотинка) до 0,15 лв. за един брой.  През май 2011г. в сравнение със същия месец на миналата година цената на олиото скача с 40%, на брашното с 49% и на захарта с 61%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *