Китайският регулатор отмени правилата за принудително спиране на борсовата търговия

Четири дни след въвеждането й, китайската комисия по ценните книжа е взела решение да отмени системата за принудително спиране на търговията на фондовите борси в страната, съобщават агенция Bloomberg и телевизия CNBC.

Според тези правила китайските борси трябва да направят пауза (временно спиране на търговията за 15 минути), ако основният фондов индекс Shanghai Composite се понижи с 5%, докато при срив с над 7% трябва да има автоматично предсрочно спиране в рамките на цялата сесия на търговия.

Въведената от началото на настоящата година нова система доведе до принудително предсрочно прекратяване на търговията на китайските пазари на акции в две от досегашните четири сесии на търговия (в понеделник, 4 януари и днес, 7 януари). Това провокира силни критики относно новите правила, като според мнозина икономисти, анализатори и инвеститорите, новата система за предсрочно спиране на търговията е довела по-скоро до още по-голяма волатилност и трусове на пазара, отколкото да помогне за тяхното намаляване.

В началото на днешната търговия, само в рамките на първите 14 минути китайският фондов индекс Shanghai Composite се срина със 7,32% и според новите правила това доведе до предсрочно прекратяване на търговията в четвъртък след едва 30 минути – най-кратката сесия за китайските борси в тяхната 25-годишна история.

Последвалата инвеститорска паника се пренесе на останалите азиатски борси и след това на пазарите на акции в Европа, където общият индекс Stoxx Europe 600 се срина с над 3%, докато Уолстрийт отвори с първоначални загуби от близо 2 процентни пункта. Информацията, че влезлите в сила от понеделник нови правила на китайския пазар ще бъдат премахнати, доведе до париране на част от загубите, като в края на европейските търговия индексът Stoxx Europe 600 се понижава $само“ с 2,36%, докато трите основни американски фондови индекси – DJIA, S&P500 и Nasdaq вече се понижават „по-скромно“, съответно с 1,16%, с 1,26% и с 1,72%.

Според уебсайта на борсата в Шанхай отмяната на въведения в началото на годината нов механизъм за принудително спиране на търговията има за цел да запази стабилни финансовите пазари в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *