Китайски пример: Връщат $112 млн., откраднати от програми против бедността

Китайски примери за борба с корупцията вече има повече в последните години. Сега властите в Пекин си възстановиха 730 милиона юана (112,2 милиона долара) от неправомерно използвани средства, предназначени за намаляване на бедността в страната, предаде Синхуа.Близо 450 души са обвинени за нарушения, свързани с незаконно използване на средствата след инспекция в 28 провинции, посочи министерството на финансите и държавната служба за развитие и намаляване на бедността. Двете ведомства са извършили проверката в периода март – май тази година, за да установят дали има нередности при осъществяването на правителствената инвестиционна инициатива.
Не се посочват подробности как точно е злоупотребено със средствата, отбелязва Ройтерс.
През последните четири години Китай отпусна 196, 1 милиарда юана за намаляване на бедността.
Китайското правителство се ангажира до 2020 г. да ликвидира бедността, засягаща 70 милиона души, които живеят под прага на бедността. Специалисти и социални работници обаче посочат, че трайното решение ще отнеме повече време.
По-рано този месец шефът на китайската одитна служба Ху Цзецзюн каза, че страната е наказала общо 970 души за злоупотреба със средства от програмата за намаляване на бедността. Не е ясно дали този брой включва и обвинените 450 -те души.
Ху Цзецзюн отбеляза, че 101 800 души са били премахнати от правителствените списъци на регистрираните бедни, а други 95 000 са били прибавени.
Пекин задели 86 милиарда юана (13,22 милиарда долара) за намаляване на бедността през 2017 г. в рамките на националната програма. По-голяма част от средствата са за инфраструктура, както и субсидии за образование и здравеопазване.

Наскоро за първи път в Китай бяха официално  оповестени данни за социалното неравенство. Показателен в това отношение е така нареченият коефициент на Джини, който дава представа за неравномерното разпределение на благата в едно общество. Въпросните данни досега са били достъпни само за ограничен кръг от хора във висшето партийно ръководство на Китай. При стойности на коефициента от над 0,4% се смята, че различията са толкова големи, че съществува опасност от избухване на социални размирици в обществото. Данните, оповестени от държавната статистика, също показват ясно, че през последните 10 години коефициентът на Джини за Китай се е движел между 0,47 и 0,49 на сто, надвишавайки значително критичната стойност. Ще рече, че пропастта между бедни и богати в страната е огромна. В Китай броят на милионерите в долари се измерва с милиони, а този на милиардерите – със стотици. В същото време 200 млн. китайци имат годишен доход от 2 400 юяна (290 евро), което е под долната граница на бедността, определена от Обединените нации.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *