Китай с най-слабия икономически растеж за последните 25 години

Годишният икономически растеж на Китай се забави до 7,2% през четвъртото тримесечие на 2014 г., показват предварителните изчисления. Тези резултати са най-слабите за страната от годините на глобалната финансова криза, пише „Ройтерс“. Слабите икономически показатели ще принудят правителството на страната да засили мерките си за овладяване на тази тенденция.

Забавянето на втората по големина икономика в света е под заложените от правителството 7,5 на сто за 2014 г. Тези резултати говорят за най-слабото развитие на Китай за последните 25 години.

Растежът на икономиката на азиатската страна е около 7,2 на сто за периода октомври – декември, като тези показатели са най-ниските от първото тримесечие на 2009 г. до сега. Тогава резултатите бяха в размер на 6,6 на сто. Очаква се официалните резултати за четвъртото тримесечие на миналата година да бъдат обявени на 20 януари.

„Очакванията ни са резултатите за декември да покажат отслабена китайска икономика, все още ограничено производство, както и дефлационен натиск“, коментират икономисти от швейцарската банка UBS.

В същото време обаче в банковия сектор в Китай експертите прогнозират ръст на кредитирането до 853 млрд. йени или 137,3 млрд. долара за декември. Данните за предходния месец показаха нарастване на заемите с цели 56 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *