Коалицията обсъжда финансирането на ИД

Коалицията срещу Ислямска държава със своите финансови експерти  ще обсъди днес в Кувейт засилване на борбата срещу финансирането на джихадистката групировка. Това предаде Агенция Франс прес, която се позова на американското министерство на финансите.На срещата в Кувейт Групата за борба с финансирането на ИД, в която участват 35 страни, ще обмени информация, ще разработи и съгласува координирани мерки срещу финансовата дейност на Ислямска държава, каза Адам Шубин, заместник-министър на финансите, отговарящ за борбата срещу финансирането на тероризма.
При свое изказване във Вашингтон Шубин призова Катар и Кувейт да затегнат мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма. „Тези страни нямат нито необходимата политическа воля, нито капацитета да прилагат своите закони срещу финансирането на терористични организации“, продължи Шубин. Той прикани Турция, за която според АФП има съмнения, че е „логистична и финансова платформа“ за ИД, да положи повече усилия в борбата срещу финансирането на джихадистите.
В момента ИД е престанала да изплаща премии на семействата на убитите й бойци, каза Шубин и съобщи за случаи на корупция, при които двама висши представители на ИД са избягали от Ирак, единият със 750 000 долара, а другият – с 1 милион. „Трудно се намират бойци, когато няма пари да им се плаща“, каза той.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *