Кое е най-доброто шардоне от реколта 2015

Винени експерти от редица държави се събраха в Бургас, за да оценят професионално достойнствата на над 300 проби шардонета в рамките на Wine Fest Burgas. Именно там до края на този уикенд може да бъде опитано F2F Chardonnay Barrel Fermented реколта 2015, което спечели най-високото отличие Grand Prix на експертите, дошли за слепите дегустации по покана на Националната лозаро-винарска камара.  

В състезание на претенденти от 6 топ винени страни – България, Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина, бутиковото шардоне на F2F спечели професионалното жури с „обемното си начало, плодовата си сочност и пълнота, в хармония с една изкусна барикова зрялост и сетивен вкусов спомен”, както го определят енолозите. От него всяка година се правят около 5000 бутилки от сорт. Именно затова то не може да бъде намерено масово в търговската мрежа, но се предлага във винените листи на почти всички добри ресторанти. До края на международния фестивал, то може да бъде опитано и на щадна на F2F в експоцентър „Флора“ Бургас, наред до сортовете Dornfelder и купажа Cabernet Sauvignon, Syrah & Regent на същата марка.

Неразделна част от събитието е организираният години наред от Националната лозаро-винарска камара и асоциация „Активни потребители“ конкурс „Продукт на потребителя“, който ще даде възможност посетителите да опитват и сами да определят най-доброто според тях бяло, розе и червено вино. Майсторски класове, лекции, семинари и курса на сомелера Маурицио Ферери „Магията на дегустацията” са също част от програмата на морския винен фестивал информира blitz.bg.

Бургаския винен фест е една идея, породила се преди 3 години от необходимостта българските винопроизводители да демонстрират качеството на своите продукти пред жителите и гостите на град Бургас. Това постави началото на събитие, което е на път да стане неизменна част от културния календар на Бургас, защото виното е не само продукт за консумация. Във всяка капка вино са събрани трудът, любовта, ентусиазмът на много хора, които го съпътстват от лозето до бутилката. Затова всяко вино има свой образ и характер, които отразяват освен тероара, в който то е произведено, с не по-малка сила и стойност и уменията и характера на технолога, който го е произвел.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *