Кои са най-желаните професии в България

На фона на безработицата у нас, за поредна година се потвърждава тенденцията за трудно попълване на работните места в някои от секторите. Според годишното проучване 62% от работодателите в България изпитват такива проблеми. Само за сравнение ще отбележим, че през миналата година този процент беше 50.

 

Една трета от шефовете обясняват, че изобщо липсват кандидати. Също така под въпрос при някои от желаещите били квалификации, свързани с определени задачи, IT уменията или езиковите и математически способности. Други дефицити на кандидатите са професионализмът, ентусиазмът, междуличностните умения и адаптивността. Липсата на опит у желаещите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите, информира  inews.bg.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10-о място през 2016 година, спрямо 4-ата си позиция през 2015 г.“, коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Топ 10 на най-търсените професии за 2016 г. в България:

1. Квалифицирани работници

2. Инженери

3. Шофьори

4. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

5. Лекари и други здравни професионалисти

6. Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

7. Работници

8. Оператори производство/оператори на машини

9. Счетоводители и финансисти

10. IT персонал

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *