Кои са талисманите на Рио 2016

Олимпийските игри в Рио де Жанейро започват след пет дни и ако се вълнувате от спорт, вероятно все по-често ще виждате Винисиус и Том.

Това са талисманите на олимпийските игри. И по-точно – Винисиус е талисманът на олимпийските, а Том – на параолимпийските игри.

„Те представляват разнообразието на нашата култура и на хората в страната. Тяхната цел е да забавляват аудиторията и най-вече децата. Ще бъдат запомнени завинаги от хората“, заяви председателят на организационния комитет за Рио 2016 Карлос Нузман при представянето им преди две години.

Винисиус е стилизиран образ, който представлява съвкупност от животинския свят в Бразилия. Той комбинира „пъргавината на котките, възможността на маймуните да се люлеят и грацията на птиците“. Освен това може да разтяга ръцете и краката си колкото си пожелае.

Неговият приятел символизира флората в южноамериканската страна. Том „получава енергия чрез фотосинтеза и може да издърпа всеки обект от оформената си от листа глава“, като постоянно расте и преодолява препятствия иформира dnevnik.bg.

По време на представянето си талисманите все още нямаха имена. Организаторите проведоха онлайн гласуван, като вариантите бяха двойките Оба и Еба, Тиба Туке и Ескиндим, както и Винисиус и Том. Около 44% от 325 хиляди гласували избраха те да се казват Винисиус и Том.

Те са кръстени на покойните автори на популярната бразилска песен в стил боса нова „Момичето от Ипанема“ – текстописеца Винисиус де Мораеш и композитора Антонио Карлос Жобим. Според бранд директора на Рио 2016 Бет Лула тези имена правят талисманите „още по-бразилски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *