Който протестира – уволнен във ВМЗ-Сопот

Десетки работници са уволнени от ВМЗ-Сопот. Причината – протестирали заради неполучени с месеци заплати, предаде БГНЕС, цитирайки bTV.
В навечерието на коледните празници работниците от ВМЗ-Сопот излязоха на протест заради неизплатени три заплати и два аванса. Сега, два месеца по-късно, част от тях са уволнени.

„Сега обаче аз ще лежа на майка и на татко на ръцете, защото имам кредит от 200 лева. Никой не казва по какъв критерий са ни избрали”, заяви Гергана Радева. Мотивът – самоотлъчка за два дни. Работодателят стриктно е бил коректен да спази Кодекса на труда, но не и да плати заплатите.

Интересен е начинът, по който работниците са освободени. Първо със заповед за дисциплинарно уволнение, а след това с друга заповед – по взаимно съгласие. Освобождаването по взаимно съгласие обаче ще даде възможност на безработните да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение поне няколко месеца.

Предприятието не може да бави изплащането на дължимите заплати на уволнените, категорични са юристите. „Това, което е изработено, трябва да бъде платено, останалото се доказва в съда”, заяви адвокат Иван Груйкин. Въпросът за лихвите обаче е второстепенен след загубата на работа, която е въпрос на оцеляване за хората от ВМЗ-Сопот.

Новият директор на ВМЗ-Сопот – Иван Стоенчев коментира, че дължимите заплати ще бъдат изплатени максимално бързо. Той обясни, че уволненията не са масови и са по преценка на преките ръководители на работниците. Стоенчев допълни, че би могъл да съди работниците за пропуснати ползи при закъснението на оръжейната поръчка заради протестите, но няма да го направи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *