Колко богато е британското кралско семейство?

Кралското семейство обаче трябва да се движи по една много тънка линия между кралската екстравагантност и социалното съзнание в период на икономически ограничения във Великобритания.
Не е тайна, че кралското семейство е едно от най-богатите в страната, но остава въпросът колко богати са точно и какво всъщност притежават? От CNBC са проучили собствеността на кралското семейство, в това число какво притежават и какво не.
Бъкингамският дворец
Това е основната резиденция на кралицата. Дворецът има 77 000 кв. м. площ в това число няколко луксозни стаи отворени за публични посещения.
При постоянния наплив на туристи, кралица Елизабет Втора предпочита да прекарва времето си в замъка Уиндзор, който се намира в покрайнините на Лондон и е най-дълго обитавания замък в Европа. Интересното е, че нито един от двата имота не е на кралицата.
Замъкът Уиндзор
Правителството на Великобритания, а не кралското семейство, притежава както замъка Уиндзор, така и Бъкингамския дворец, които съставляват голяма част от имуществото на Короната, оценявано на 12 млрд. долара.
Правителството официално става собственик на замъка, след като Джордж Трети практически прехвърля собствеността на всички кралски имоти на държавата.
Хотел Four Seasons в Лондон
В портфейла на кралското семейство има големи хотели като петзвездния Four Seasons в Лондон, петзвездният InterContinental и редица имоти на Regent Street, която е един от основните центрове за шопинг в лондонския Уест Енд.
Годишната издръжка на кралицата
Британското правителство получава всички приходи от кралското имущество, но кралицата получава годишна издръжка. През 2010 г. тя е била 23.4 млн. долара (14.2 млн. паунда), въпреки че Daily Telegraph писа, че отчасти поради инфлацията годишните разходи на кралицата са надхвърлили издръжката й с близо 11 млн. долара (7 млн. паунда).
По-голяма част от издръжката на кралицата отиват за заплати на персонала, държавни визити, церемонии за кралските домакинства.
Кралските скъпоценности
Това са кралските регалии, които се носят от членове на кралското семейство по време на официални церемонии като коронация например. Те включват корони, скиптъри, мечове, пръстени и т.н., някои от които имат многовековна история.
Тези артикули съставляват част от Кралската Колекция, която се оценява на 16 млрд. долара и включва близо 200 000 артикула, събрани през вековете. В нея влиза и една от най-големите колекции на яйца Faberge.
Херцогство Ланкастър
Кралицата притежава повече от 72 кв. мили земеделска и градска земя като част от херцогство Ланкастър. Херцогството е близо три пъти по-голямо от Манхатън и се оценява на 570 млн. долара.
Другите доходи на кралицата
Освен годишната й издръжка в размер на 23.4 млн. долара, херцогство Ланкастър й носи близо 21.8 млн. долара всяка година. Кралицата получава и 660 000 долара от парламента, 32.5 млн. долара помощни средства (в това число и за поддръжка на кралските резиденции) и 6.44 млн. долара за пътувания, които се плащат директно от британското правителство.
Принц Чарлз
Кралицата не е единствената, която получава големи доходи всяка година. Нейният син, принц Чарлз, притежава имотен порфейл в западната част на Англия, който се оценява на над 1 млрд. долара. Херцогство Корнуол, което се простира на повече от 210 кв. мили, има земеделски и жилищни имоти, които генерират близо 28 млн. долара доходи всяка година.
Принц Чарлз има право на тези доходи, за да посреща собствените си нуждите както и тези на семейството си, в това число принцове Уилям и Хари.
Интересното е, че херцогството не се облага с данъци, но принцът по свое желание плаща 40% данък върху доходите му.
Принц Филип
Принц Филип, херцог на Единбург, е съпруг на кралицата и получава издръжка в размер на 585 000 долара годишно за тази си роля, която включва придружаване на кралицата по време на официалните й задължения.
Кралската фамилия
Разполагайки с около 84 млн. долара годишно кралицата трябва да разпределя средства между членовете на голямото й семейство. Нейните деца и братовчеди получават средства в размер на между 280 000 и 400 000 долара всяка година. Наемът им на първокласни имоти в цяла Великобритания също се покрива от кралицата.
Принц Уилям и Кейт Мидълтън
Не е ясно дали след като принц Уилям се ожени за Кейт Мидълтън ще получи собствена издръжка или ще продължи да разчита на 28-те млн. долара годишни доходи на баща си.
На 25-ия рожден ден на Уилям издръжката, която идва от собствеността на покойната му майка е била увеличена до 500 000 годишно. В добавка венчалният пръстен на Кейт Мидълтън, който също е от принцеса Даяна, се оценява на 1 млн. долара.
Що се отнася до сватбата, според някои изчисления тя   струва 34 млн. долара. Цената ще бъде поделена между кралското семейство, семейство Мидълтън и британските данъкоплатци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *