Колко плащат за отопление в съседните балкански страни

През зимата 15 процента от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2,714 млн. души в цяла Европа, предупредиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Когда отключат отопление в Нур-Султане: 20 апреля 2020, 16:18 - новости на Tengrinews.kz

През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност още повече работещи, информира expert.bg.

Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление. Подредбата е следната: Кипър – 45,6 на сто (14 398 работещи), България – 42,8 на сто (129 990 работещи), Литва – 34,5 на сто (35 371 работещи), Португалия – 30,6 на сто (157 612 работещи), Гърция – 28,7 на сто (122 323 работещи), Италия – 26,1 на сто (833 311 работещи).

Каква е ситуацията при нашите съседи на Балканите и как се справят те със сметките за отопление, разказва в свой репортаж БТА.

Турция

Южната ни съседка е шампион в Европа с най-голямото поскъпване на електричеството и газа в последните две години. В периода от средата на 2019 г. до средата на 2021 г. цените на електроенергията в Турция са скочили с 47,4 на сто, а на природния газ с 42,3 на сто, показват данни на Евростат, представени в турски медии.

Напомняйки, че в Европа цената на синьото гориво е скочила от 115 долара в началото на 2020 г. на 1100 долара (за 1000 куб.м), турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна, че държавата все още осигурява на домакинствата газ при цена от 150 долара. „Гледайки продажните цени, можем да кажем, че сме субсидирали домакинствата с 50 млрд. турски лири (3,9 млрд. евро), осигурявайки им газ при намаление от 76 на сто“, каза президентът.

Отделно, Ердоган представи сметки, според които правителството е субсидирало потребителите на електроенергия със 17 млрд. турски лири (1,32 млрд. евро), отразявайки едва половината от скока на електроенергията в цената за електричеството за бита.

Критични към правителството турски медии обясняват субсидирането със страх от предсрочни избори, като изтъкват, че практиката е довела до загуби в размер на милиарди долари за държавната енергийна компания BOTAŞ.

Независимо от облекченията обаче, някои турци, затруднени да плащат сметките си за електроенергия и газ, потърсиха спасение във въглищата и дървата, но и там поскъпването е значително, отбелязват местни медии, позовавайки се на официални данни. Докато през 2019 г. един тон дърва за огрев е струвал 643 турски лири (51 евро), през октомври тази година цената е скочила на 1015 лири (80 евро), а цената на тон въглища се е увеличила от 1069 лири (85 евро) на 2159 лири (171 евро). Това означава, че цената на дървата през последните 3 години е скочила с 43%, а на въглищата – със 101%.

Румъния

През октомври румънският парламент одобри закон за поставяне на таван на цените на електроенергията и природния газ и отпускане на компенсации за фактурите през тази зима, след като цените на енергията достигнаха рекордни стойности в цяла Европа. Законът има за цел да ограничи „ефектите от увеличението на цената на енергията върху битовите потребители и малките и средни предприятия“ и определя схема за оказване на подкрепа при плащането на сметките за ток и газ.

За битовите потребители мярката предвижда компенсация на стойност до 0,29 леи (0,11 лв) на киловатчас за електроенергията при потребление до 300 киловатчаса месечно. В случая на природния газ се компенсират до 33% от цената му в договора за доставка при потребление на до 1100 куб. м общо за петте месеца. Мярката е в сила от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. и засяга около 16 млн. потребители в Румъния.

„Става дума за 5,2 млн. домакинства по отношение на електроенергията, тоест около 13 милиона румънци, и 2,2 млн. домакинства що се отнася до природния газ, тоест над 3 милиона румънци. На практика това са 65% от свързаните с електропреносната мрежа и също 65% от свързаните с газопреносната мрежа“, уточни министърът на енергетиката Вирджил Попеску.

Успоредно с това Румъния постави таван на цената на електроенергията в периода 1 ноември 2021 г. – 31 март 2022 г. до 1 лея (0,40 лв) на киловатчас, а цената на природния газ беше ограничена до 0,37 леи (0,15 лв) на киловатчас.

Допитване на института Инскоп Рисърч от 2019 г. сочи, че 43,4% от анкетираните се отопляват през зимата с печка на дърва, въглища или природен газ, 35,7% имат локално парно на газ, 13,5 на сто ползват централно отопление (в блока или квартала), а 1,8% имат електрическа система за отопление. 5,5% казват, че използват друг източник на отопление, като най-често се посочват парно на дърва или пелети. В селата делът на домакинствата, които се отопляват с дърва, достига 85%, сочи статистиката.

Гърция

Значително поскъпване на електроенергията отчитат и в Гърция. Последните данни сочат, че цената на електрическата енергия на едро е скочила с 5 пъти спрямо същия период миналата година. Гърция изпреварва Сърбия, България и Румъния по цената на тока. Допълнителен проблем е и фактът, че страната е зависима от вноса на електроенергия. Високите цени на пазара на едро неминуемо се отразяват и на крайния потребител.

В условията на енергийна криза и увеличаващи се цени очакваното понижение на температурите може да доведе Гърция до енергиен Армагедон, както духовито определят ситуацията гръцките медии.

Притеснения буди и фактът, че има недостиг на въглища, а традиционно именно работещите на въглища електроцентрали, поддържат енергийната система на страната, когато е подложена на най-голям натиск. Проблемът се очаква да се задълбочава в и бъдеще, тъй като страната пое ангажимент да се откаже от въглищните си централи.

Изключително сложната ситуация по отношение на пазара на електроенергия създава сериозен натиск над потребителите и компаниите, а правителството усеща, че предвидените в бюджета средства за енергийни помощи няма да са достатъчни. Гръцките домакинства са подложени на голям натиск, тъй като освен с по-високите сметки за ток, ще трябва да се справят и с увеличени сметки за природен газ.

До момента кабинетът на Кириакос Мицотакис увеличи на два пъти енергийните помощи за домакинствата и малките компании, но не е изключено да има ново увеличение през декември. За момента правителството е предвидило 500 млн. евро за енергийните помощи. Пакетът с помощи започна да се прилага от септември. Планира се да се разшири обхватът и на помощите за отопление, като целта е тазгодишният период програмата да помогне на над един милион домакинства.

Сърбия

Сръбските власти обявиха, че не планират да увеличават цената на електроенергията. „Страната е напълно подготвена за този зимен сезон и най-важното е, че Сърбия ще има електричество във време на световна енергийна криза“, обяви изпъллнителният директор на Сръбската електрическа компания „Електропривреда Сърбие“ Милорад Гърчич пред РТС. Според него благодарение на политиката, която води сръбският президент Александър Вучич, Сърбия е енергийно независима от външни фактори и енергийната компания не предвижда поскъпване на електроенергията.

Това обаче не е точно така, тъй като енергийната независимост на Сърбия зависи до голяма степен от цената, на която ще купува природен газ от Русия. Сръбският президент Вучич обяви, че на срещата с руския президент Владимир Путин, която е насрочена за 25 ноември, ще се опита да договори с Путин по-ниска цена на газа за Сърбия през 2022 г.

Според новия закон за енергетиката в страната социално слабите имат статут на защитени потребители на електричество и газ. Тези потребители имат право на безплатни киловати или на намаление на определени количества електричество или газ в зависимост от това колко е голямо домакинството. В новия закон се въвежда и понятието „енергийно застрашен потребител на топлинна енергия“, каквито според оценките са до 20 000 потребители.

Статут на енергийно защитен потребител на електроенергия имат домакинства от един член, който харчи 120 киловатчаса месечно, с двама или трима членове при потребление от 160 киловата, за домакинствата с четири или петима членове – 200 киловатчаса месечно. За домакинствата с 6 и повече членове – 250 киловатчаса месечно.

Когато става въпрос за сметките за газ, домакинствата получават намаление на сметките в зависимост от броя на живущите. Самотно живеещите ползват намаление за 35 кубика през зимния период, от два и три члена за 45 кубика, от четири – пет члена – 60 кубика, а над това – по 75 кубика месечно. Застрашените потребители в Сърбия имат право на намаление на месечните сметки за ток и газ, но при условие,че нямат предишни дългове за електричество и газ, но ако пропуснат да платят една сметка с това намаление, губят правото си да го ползват.

Северна Македония

Този месец страната обяви кризисна ситуация в енергетиката за срок от 30 дни. Министърът на икономиката Крешник Бектеши обясни, че решението е взето въз основа на оценката на Комисията за мониторинг на ситуацията в снабдяването с електрическа енергия, че съществува риск от възникване на криза заради недостиг на електричество. Решението е продиктувано и от намаляването на местните производствени мощности и повишените глобални цени на електроенергията.

Страната е изправена пред енергийна криза, защото консумира два пъти повече електричество, отколкото произвежда, обясняват експертите.

Правителството на премиера Зоран Заев възнамерява да смекчи удара на енергийната криза с инжекция от 65 милиона евро в сметката на електрическата компания ЕСМ. Министърът на финансите Фатмир Бесими обяви, че това са средства от годишния бюджет и с тях ще се осигурят допълнителни количества електрическа енергия.

Властите обявиха, че ще предоставят ваучери от 1000 денара (около 16 евро) за уязвимите категории граждани, като с тази програма ще се помогне на 35 000 домакинства в държавата. Освен тази мярка и намаляване на ДДС за тока, Бесими обяви, че ще има допълнителни мерки за социално уязвимите категории граждани.

Властите в Северна Македония уверяват, че няма да има рестрикции на електричеството за домакинствата и малкия бизнес. Засега е известно, че ценови шок няма да има до Нова година, т.е. засега не се предвижда поскъпване на електроенергията.

Председателят на Регулаторната комисия за енергетика Марко Бислимовски увери, че като регулаторен орган ще използват всички възможности, за да не се стигне до поскъпване на електрическата енергия в страната.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *