Командированите в ЕС работят при същите условия

Командированите в ЕС българските работници вече ще работят при трудовите условия в страните, в които пребивават и правата им ще бъдат по-добре защитени.

Това предвиждат промените в Кодекса на труда, приети от правителството на заседание тези дни.

С новите текстове в Кодекса на труда се въвежда изискване работодателите да осигурят на командированите български работници и служители най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава.

Как стоят например нещата в Германия – страната, където има много български емигранти от една страна, а от друга – наши фирми участват в строителството на различни обекти, на които българските работодатели съответно са сключили договори с инвеститорите или основните изпълнители. След многомесечни спорове германското правителство най-после реши да внесе съответните корекции. Според новите правила, занапред германските фирми ще имат право за използват пренаети работници само за срок от 18 месеца, като най-късно след деветия месец са длъжни да им осигурят същото заплащане, както на собствения персонал.

Допустими са обаче и редица изключения, стига работодателят и синдикатите да ги одобрят и да ги включат в съответните колективни трудови договори. Освен това новите правила предвиждат, че пренаети работници не могат да се използват като стачкоизменници, когато колегите им в Германия излизат на стачка.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *