Компании с неверни финансови отчети искали европари

Компании с неверни финансови отчети са кандидатствали по мярката „Енергийна и ресурсна ефективност“ от програма „Иновации и конкурентоспособност“. Такъв сигнал „разследва“ Министерството на икономиката, а съмненията за нередности са подадени от неправителствената „Коалиция за устойчиво развитие“, научи в. „Сега“.

В писмо, изпратено до ведомството, от коалицията обясняват, че е възможно част от фирмите да са получили одобрение на базата на неверни документи. Данни за годишния оборот на дружествата и валиден финансов отчет са част от информацията, която предприятията трябва да подават при кандидатстване за европари.

От министерството на Емил Караниколов обясниха, че проверяват съмненията за фалшиви финансови отчети и че са изпратили „искания за допълнителна информация към компетентните институции“. Най-вероятно експертите ще сверят информацията с подадените при тях отчети, с тези, декларирани от фирмите в НАП, НСИ и Търговския регистър. Министерството е започнало пълна ревизия на отчетните документи на всички одобрени за финансиране кандидати по мярката за енергийна ефективност.

Случаят обаче е показателен за това колко належащо е чиновниците да започнат да си обменят информация по служебен път, вместо да карат бизнеса да подава едни и същи документи по три и повече пъти – както се получава с годишните финансови отчети.

Още не е ясно кога ще приключи ревизията на проектите и придружаващите ги документи. Ако се докажат нарушения, договорите с одобрените фирми ще бъдат прекратени. По закон Управляващият орган на програмата има право да разтрогне договора за европарите без предизвестие в няколко случая, един от които е свързан именно с предоставянето на фалшиви документи.

В становище по случая от Българската асоциация на консултантите по европейски програми са предложили пакет от мерки за затягане на режима при проектите. Част от тях са свързани с това поканите за подписване на договорите да имат изискване всички финансови отчети и справки да бъдат заверени с подпис и печат от НСИ. Екипът по договаряне да сравни цифрите и при разминаване „в която и да е цифра, участваща в оценката“ на кандидата да бъде отказан договор, а по случая да бъде сигнализирана прокуратурата.

От БАКЕП са направили независима оценка на 125 от проектите, при която не са били засечени нарушения.

Черно на бяла

„Иновации и конкурентоспособност“ е една от най-атрактивните програми, насочени изцяло към бизнеса. До 2020 г. по нея са предвидени 2.4 млрд.лв., от които към момента са изплатени около 17%. Засега мярката за енергийна ефективност изостава. От предвидените над 607 млн.лв. по нея към момента реално усвоени са едва 3.22%. Парите по нея могат да се използват за обследвания за енергийна ефективност, покупка на отоплителни или охлаждащи системи, производство на ток от ВЕИ за собствено потребление и др.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *