Констанцио: ЕЦБ може да разгърне допълнителни стимулиращи мерки при необходимост

Европейската централна банка все още има възможност да предприеме допълнителни стимулиращи мерки, ако е необходимо, заяви в интервю за CNN вицепрезидента на централната банкаВитор Констанцио. Това негово изказване е само дни, след като ЕЦБ понижи лихвени проценти до рекордно ниски нива и обяви, че ще започне да купува финансови активи от частния сектор, за да предотврати задържането на инфлацията в еврозоната на прекално ниски нива за прoдължителен период от време.

Налице са допълнителни финансови инструменти, които можем да използваме, подчерта Констанцио.

В четвъртък (4-ти септември) ЕЦБ изненада финансовите пазари като намали основни лихвени проценти за втори път от юни насам и обяви, че ще закупува гарантирани с активи ценни книжа от частния сектор (т.нар. ABS книжа) и обезпечени банкови облигации. Решението дойде дни, след като доклад на Евростат показа, че годишната инфлация в еврозоната е достигнала почти петгодишно дъно от едва 0,3% през август – далеч под целeвото ниво на ЕЦБ за ценова стабилност от малко под 2% в средносрочен план.

Много анализатори очакват, че с оглед рекордно ниските лихви и програмата за закупуване на активи от частния сектор, която вече е в процес на подготовка, следващата стъпка на ЕЦБ (при необходимост) ще бъде стартиране на програма за „количествени улеснения“ (покупки на големи по обем държавни облигации). Витор Констанцио обаче не разглежда тази възможност в своето интервю за телевизия CNN.

Той подчерта, че членовете на еврозоната трябва да предприемат структурни икономически реформи за засилване на перспективите за икономически растеж на блока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *