Криза и по Великден

Състоянието на американската икономика принуждава дори Великденският заек да намали празничните си харчове за лакомства, подаръци и пролетни дрехи, пише eMarketer.
Според проучване на националната федерация на търговците в САЩ (NRF) американците ще похарчат средно 116,59 долара за великденски лакомства, подаръци, храна и декорация. Това е по-малко в сравнение с 135,03 долара през 2008 г.
По оценка на NRF общите разходите на американските домакинства за празника ще възлязат на 12,73 млрд. долара.
Най-много средства ще бъдат вложени във великденската празнична трапеза, като средностатистическият американец ще похарчи 37,67 долара за храна за разлика от 41,09 долара за миналата година.
Разходите за пролетно облекло също са по-ниски, въпреки че Великден в САЩ се пада три седмици по-късно в сравнение с 2008 г. Потребителите, участващи в анкетата, заявяват, че ще похарчат средно 19,44 долара за дрехи, като през 2008 г. разходите за тази категорияса били23,82 долара.
Проучването установява, че по-голяма част от хората (64%) ще пазаруват в дискаунт магазините тази година в сравнение с 59% за миналата година.
Около една трета от потребителите ще посетят универсалните магазини за великденски украси и почти всеки четвърти планира да пазарува от специализиран магазин. Очаква се само 11 на сто от празнуващите да пазаруват онлайн.
Статистиката на NRF е подкрепена от проучването на IBISWorld, което показва, че разходите за Великден ще намалеят с 8%.
По оценка на компанията общите продажби по Великден за дрехи, лакомства, цветя, декорация, храна и поздравителни картички ще намалеят от 14,8 млрд. долара през 2008 г. до 13,6 млрд. долара през 2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *