Криптовалутите: какво знаем и не знаем за тях

Криптовалутите навлизат все повече в действителността ни – през ден за тях има новини, а в София дори има биткойн-банкомати. Знаем ли какво са криптовалутите?Тази нова форма на валута се появява твърде скоро – преди по-малко от десетилетие и все още продължава да е обвита от множество неясноти. Истината обаче е, че в криптовалутите определено има нещо, щом са привлекли вниманието на големите финансови акули от Уолстрийт и на държави като Китай и Русия.
За да научим повече за криптовалутите, техният генезис и най-вече – струва ли си да инвестираме в тях, попитахме IT експерта Георги Зенопян*, от когото получихме някои доста интересни отговори.

– Какво най-общо какво са криптовалутите?

– Самото име е доста описателно – това са валути, които се основават на криптографията. Те са дигитални разменни монети, осъществявани чрез блок-чейн технологията (макар че има и някои, които не използват блок-чейн, като например IOTA). А какво представлява блок-чейн технологията? Това е една децентрализирана база данни, която съдържа всички транзакции, осъществявани някога с дадената валута. Защитата от измамни транзакции е осигурена от криптографските алгоритми, използвани за създаването на всеки един блок от блок-чейна (буквално в превод е верига от блокове). А всеки един блок съдържа в себе си определени реални транзакции.

– Как се зароди интересът ти към тях?

– Това, което ме привлече, беше и все още е децентрализираната им същност, която позволява на всеки да притежава и обменя криптовалута. Също така гарантираната сигурност на притежаваните средства. Естествено, биткойнът беше и все още е моят любимец.

– Как и кога се заражда биткойнът?

– По този въпрос официалната теза е, че създателят на биткойн е Сатоши Накамото, който така и не показва лицето си и съответно има много спекулации по въпроса. Неговият основен принос е създаването на концепцията за биткойн, тоест идеята и описание как да се изпълни тя. В последствие той (или те?) изпълнява плана и около 2009 година проектът вече е готов и обмяната на биткойни започва.

– Защо биткойнът успя да се наложи като основната криптовалута?

– Това е първата криптовалута (макар че е имало преди нея нещо с подобен характер). Съответно тя е и най-старата, а и най-сигурната, защото най-много хора я използват. След биткойн се появяват стотици негови клонинги, благодарение на отворения му код. Това се знае и съответно от самото начало всички други криптовалути са наричани алт-койнове (тоест алтернативни койнове), което малко или много ги избутва в периферията. Все пак, успяха да се наложат и други валути с други приложения и качества. Друг много важен фактор е и цената му, която е десетки пъти по-висока от всички други. Това го прави още по привлекателен за инвеститори и спекуланти.

– Биткойнът и въобще криптовалутите подлежат ли на контрол – бил той държавен или частен?

– Малко труден въпрос, защото все пак това е нещо създадено и подържано от хора. Всеки, който участва – дали като копач, икономически играч (притежател или търговец), програмист или дори наблюдател влияе на цената и съответно бъдещето на всяка една криптовалута. Относно държавния контрол, това е една доста трудна задача, защото дори и на всякъде да ги забранят, криптовалутите ще съществуват – докато има компютри, интернет и най-вече хора, които искат да ги ползват.

– Какво е предимството на „койните“ пред стандартните пари?

– Повечето криптовалути, чиято основна цел е размяна на стойност, имат ограничен брой, заложен още при създаването на протокола, както и твърдо дефинирана програма за издаването им. Това означава, че не може изведнъж да се издадат какъвто и да е брой койнове. Тоест нямаме безкрайна инфлация от напечатани пари, които просто нечия централна банка е решила да издаде.
Освен това, всеки притежател на койни има правото, а и отговорността напълно сам да разполага с тях. Има и още много предимства, като например ниски такси и неограничен трансфер; дигиталната им същност, която ги прави много удобни в днешно време, и сигурната им технология (в повечето случаи както при биткойн).

– Има ли смисъл да започваме да „копаем“ биткойни към днешния момент? И кой е най-безопасният начин за инвестиция?

– Копането на биткойни отдавна се превърна в индустрия за милиони. За целта се използват специални изчислителни устройства, които са много скъпи (от порядъка на няколко хиляди долара), а и трябва да бъдат сменяни през няколко месеца. Включете и цената на електричеството и охлаждането на тези устройства, които трябва да работят денонощно, и ще видите, че това вече не е за всеки.
Копаенето обаче важи и за останалите криптовалути, като при повечето от тях трудността не е толкова висока и са по-достъпни. Например новопоявилият се клонинг на биткойн – биткойн голд, а както и много други – предоставят точно това – възможност на всеки да копае, използвайки видео картата си. Все пак печалбите не са особено големи и е възможно разходите за ток и устройства да са по-големи от приходите. Но при всички положения, копането може да ви даде крипто-валута, с която можете да играете на пазара, като всички останали. Разбира се, можете и просто да си купите. От там нататък сте на криптопазара.

– След като има „криптопазар“ има ли и „криптоспекула“? Кои са рисковете и измамите, от които можем да се „опарим“?

– Спекулациите са един от основните двигатели на криптопазара. Валути се купуват и продават от хора, които въобще не са наясно как и защо работят те – а единствено с цел печалба. Алчността на повечето инвеститори е голяма и според мен това ги поставя в неизгодна ситуация. Вече на пазара играят и някои много големи играчи, като например тези от Уолстрийт, и съответно доста хора ще бъдат изиграни.
Често това се случва чрез създаване на паника, изкуствено смъкване и надуване на цената (често използвайки практики, които в реалните пазари са забранени), което води до загуби на играчите, които не са наясно.
Освен това, съхранението на валутата е от голямо значение, като за целта всеки, който иска със сигурност да си опази койновете, трябва да има портфейл на собствен компютър (full node, който проверява всички транзакции). И все пак рискът от хакери съществува дори и на собствен компютър, като решението е хардуерен портфейл или съхранение на ключовете в сейф и други подобни.

– И все пак, ако искаме да инвестираме в криптовалути на къде да се насочим?

– Има множество сайтове или по-точно онлайн борси, на които можете да купувате и продавате криптовалути. Такива например са coinbase.com, cex.io, kraken.com, bitfinex.com, както и българският crypto.bg. Освен тези централизирани борси, съществуват и други сайтове, като например localbitcoins.com, където можете да намерите човек във вашия район, продаващ или купуващ криптовалута. Още по-добър вариант е Bisq, което е буквално децентрализирана борса, и няма почти никакви такси (за разлика от другите).
Също така, препоръчвам при покупка на валута от някой сайт – да не я оставяте там за дълго време, защото е възможно сайтът да бъде хакнат, затворен или каквото и да е, и съответно да бъде много трудно или дори невъзможно да си получите парите. За целта използвайте личните си портфейли.
Между другото, някои хора мислят, че един биткойн е твърде скъп (към момента около 7000 долара) и съответно не могат да си го позволят – истината е, че можете да си купите дори 0.00001 биткойн, тоест не сте длъжни да взимате един цял, за да участвате.

– Какво според теб е бъдещето на биткойн и другите криптовалути?

– Бъдещето според мен е такова, каквото хората си го направят. Вижда се, че криптовалутите дават голяма свобода и възможност на всеки да разполага със сигурни пари. Ако обаче всички се впуснат в спекулации, възможността да се „спука балона“ става все по-голяма, като в един такъв сценарии – хората ще загубят интерес към тях. Което би било жалко, защото технологията ни дава възможност да живеем по-добре и по-сигурно.
В крайна сметка, според мен нещата опират до вяра – ако вярвате, че криптовалутите са за вас, залагайте и не гледайте цената, а функционалността. Ако търсите бърза печалба – рисковете са си изцяло за вас.

________________________________________

* Георги Зенопян е програмист и IT експерт в областта на отворения код и създаването на надеждни и криптирани уеб приложения и сайтове. Интересът му към криптовалутите възниква почти с тяхното начало, като той добре познава пазара им. Георги Зенопян бе водещ и на информативно предаване, посветено на компютърните технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *