Критична седмица за Гърция

Наблюдателите коментират, че за кабинета на Георгиос Папандреу предстои седмица на критични решения за по-нататъшно оздравяване на икономиката. Утре Папандреу има срещи с лидерите на политическите партии – с изключение на ръководителката на комунистите Алека Папарига, която отхвърли поканата му за обсъждане на тригодишния проектобюджет. От сряда Атина започва нови консултации с представители на така наречената надзорна тройка – ЕК, ЕЦБ и МВФ. Пред гръцките медии министър-председателят признава, че дебатът по финансирането на страната през 2012 г. не е никак лесен, като изказва решимост да спаси страната от фалит. Във връзка с проектобюджета Папандреу отбелязва, че целта на кабинета е не само да намали разходите и бюджетния дефицит, но и да извади страната от кризата.
Лидерът на главната опозиционна партия Нова демокрация Андонис Самарас от своя страна заяви, че е против нов договор с кредиторите и че не приема предложения от правителството средносрочен бюджет за преодоляване на кризата. Самарас посочи, че „няма възражения  относно реализирането на целите във връзка с бюджетното оздравяване на страната, но не приема наложената на страната грешна рецепта за излизане от кризата“.
Така или иначе, средносрочната бюджетна програма ще бъде внесена в парламента за одобрение. Вицепремиерът Теодорос Пангалос предлага тя да бъде одобрена с широко мнозинство от 180 гласа, тъй като предупреждава, че в противен случай страната върви към предсрочни избори и безвластие.
Брюксел също настоява за консенсус на политическите сили по тази програма, която съдържа нови болезнени мерки за икономии и по-специално за орязване на държавните разходи с 14 млрд. евро и увеличаване на приходите от данъци с 9 млрд. евро до 2015 г. Тя включва също и план за приватизации, от които се очакват приходи в размер на 50 млрд. евро до 2015 г.
Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция до B+, което е четири степени по-ниско от т.нар. инвестиционен рейтинг, с аргумента, че страната става все по-ненадежден платец. Малко по-късно Standard & Poor’s намали перспективата по кредитния рейтинг на Италия от стабилна в негативна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *