КФН задължи акционерите на ОЦК да не гласуват за покупка на активи

Комисията за финансов надзор (КФН) е открила спрямо членовете на Управителния съвет на ОЦК АД производство по издаване на индивидуален административен акт по прилагане на ПАМ (принудителна административна мярка).
Исканата мярка гласи: „Задължавам публичното дружество ОЦК АД да предложи на редовното годишно ОСА да не подлага на гласуване т. 9 от дневния ред в частта й: Вземане на решение за даване на съгласие за сключване на сделки за покупка на активи по предложение на УС“, се казва в съобщение на ОЦК до БФБ-София.
Мажоритарният собственик на ОЦК – Интертръст Холдинг АД, искаше да продаде на дружеството свой дял в Горубсо Мадан АД. Предложението касае 39 хил. акции от рудодобивното дружество, или между 5 и 10% дял, като източниците са противоречиви за броя акции, издадени от Горубсо Мадан АД.
Наскоро зам.-председателят на КФН Ралица Агайн спаси и миноритарните акционери в Слънчев бряг АД, където мажоритарният собственик искаше да подари активи на дружеството.
За последните 12 месеца акциите на ОЦК поевтиняват с 65%, а за последните 3 месеца поскъпват с 43% до 12,3 лв. за акция и 103,5 млн. лв. пазарна капитализация.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *