КФН предупреждава за измамни схеми от нелицензирани инвестиционни посредници

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви на сайта си, че наблюдава зачестила активност на телефонни измами от нелицензирани инвестиционни посредници.КФН предупреждава за измамни схеми от нелицензирани инвестиционни посредници.

Снимка: БГНЕС

Каква е схемата

В тази връзка от регулатора подканват хората да бъдат внимателни, ако някой се обади на личния им телефон, като предлага бързи печалби в големи размери, обещава доходност от 50%-100% и то с абсолютна сигурност.

В повечето случаи, мнимите инвестиционни посредници ще настояват да вземете решение много бързо, като откриете сметка и депозирате средства при първа възможност, още същия ден. При предложение от индивидуално лице за инвестиция на капиталовия пазар, първото нещо, което трябва да бъде направено е проверка за истинността на посредника. На страницата на КФН имате възможност да проверите имената на лицензираните инвестиционни посредници в „Регистри и справки“, „Електронен регистър и картотека“ – „Инвестиционни посредници“. Имената могат да бъдат проверени и в Търговския регистър.КФН предупреждава за измамни схеми от нелицензирани инвестиционни посредници.

Като индикация за това, че потенциалният инвеститор може да е обект на измама, е обстоятелството, че наименованието на дружеството, посочено в договора като инвестиционен посредник, което в някои случаи може и да е идентично с лицензирано такова, се различава от наименованието на дружеството, по чиято сметка следва да се преведат паричните средства, информира infostock.bg.

Внимание към оферти от дружества с думата „алтернатива“в името!

От КФН предупреждават да се внимава с три дружества: „ИНТЕРНЕШАНЪЛ МЕНИДЖМЪНТ БРОКЕРС“ООД (предишно наименование „АЛТЕРНАТИВА ФАЙНEНШЪЛ“ ООД), „АЛТЕРНАТИВА ЕКУИТИС“ ЕООД, „ФАЙНЕНШЪЛ РИПОРТИНГ“ ЕООД. Както и за всякакво друго дружество с наименование, което съдържа думата „алтернатива“.

Всички изброени дружества НЕ РАЗПОЛАГАТ и НИКОГА НЕ СА РАЗПОЛАГАЛИ с лиценз да извършват дейност като инвестиционни посредници, предупреждава финансовият регулатор. Според КФН, тези дружества нямат право да получават нито от частни, нито от юридически лица парични суми с цел инвестирането им във финансови инструменти. Електроните страници на горепосочените дружества са: https://afh.bg/ и https://imb-bg.com/.

Как да се разпознае лицензирания от нелицензирания инвестиционен посредник

От КФН препоръчват, ако някой проявява интерес към финансови, инвестиционни инструменти, да се запознаете с 10-те признака, по които може да се разпознае лицензирания от нелицензирания инвестиционен посредник на следния линк.

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) провежда информационна кампания под надслов „Разпознай лицензирания инвестиционен посредник“ с подкрепата и сътрудничеството на Комисията за финансов надзор. Браншовата организация е разработила информационен материал с 10 признака, по които гражданите могат да разпознаят лицензирания от нелицензирания инвестиционен посредник, представени като въпроси и отговори на достъпен език.

Целта на информационната кампания на БАЛИП „Разпознай лицензирания инвестиционен посредник“ е гражданите да бъдат достъпно информирани как сами могат да различат спазващите закона инвестиционни посредници от недобросъвестните и незаконните посредници, и какво да направят, за да се предпазят от измами.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *