Липсата на кадри пречи на икономиките на Централна и Източна Европа

В разгара на прибирането на реколтата в лозето на унгарския винопроизводител Шандор Фонт има работа за поне 30 души – стига да успее да събере толкова желаещи.

 

В един от последните слънчеви дни очакванията му са да се появяват двайсетина души. В действителност му се налага да се справи с около десетина, повечето – от Румъния. „Срещаме огромни трудности в намирането на хора. Предизвикателството е огромно“, обяснява той.

Затрудненията на Фонт са симптом за един по-голям проблем в страни като Унгария, Полша и Чехия, където масовото напускане на гражданите към по-богатата Западна Европа създаде огромен проблем с недостига на работна ръка, разказва „Ройтерс“.

Агенцията пише, че тези фактори забавят икономическия растеж на централноевропейските страни и усилията им да се изравнят със стандартите на живот на Запад. За да се справят с липсата на кадри, някои от тези страни се опитват да привличат хора от по-бедните си съседи, включително от такива, които все още не са в ЕС, информира dnevnik.bg.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който издигна ограда по границите, за да спре мигрантите от арабски страни, обяви, че планира да допуска икономически мигранти от „културно приемливи“ и близки до унгарския бит страни като Украйна и Сърбия.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *