Майкъл Гоув: Топката е в полето на ЕС

Британският държавен министър за Брекзита, Майкъл Гоув заяви, че шансовете за постигане на търговско споразумение с ЕС след излизането на Обединеното кралство от съюза са намалели, защото 27-те не желаели да ускорят преговорите или да разработят подробни правни документи.В интервю за Скай нюз, запитан дали главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние трябва да отиде в Лондон следващата седмица, Гоув заяви, че „топката е в неговото поле“. По думите на британския министър и двете страни се нуждаят от компромис за постигане на сделка, но „ЕС не го прави в момента“.
В четвъртък Барние заяви, че има въпроси, по които различията с Великобритания се запазват и заради които може да не се постигне споразумение. Той добави, че европейският преговорен екип остава на пълно разположение в следващите 2-3 седмици. Имаме намерение да постигнем споразумение и сме готови да работим, допълни Барние.

Миналата седмица, след преговорите в четвъртък,  германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „на някои места има движение, на други места има още много работа“. „Помолихме Великобритания да продължи да бъде готова да направи компромис за постигане на споразумение. Разбира се, това също означава, че и ние трябва да правим компромиси“, каза тя пред репортери. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС ще реши дали преговорите да продължат през следващите дни, зависи от  следващия ход на Великобритания. Мишел Барние каза, че преговорите „не са приключили“ и ЕС е готов да ускори преговорите от понеделник за „две или три седмици, които остават пред нас“.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *