Манолова: ГЕРБ улеснява мафията, ограничавайки достъпа до Търговския регистър

Това заяви депутатът от ГЕРБ Емил Радев в „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод публикациите в медиите, че той е ограничен.
Депутатът от „Коалиция за България“ Мая Манолова обаче бе на мнение, че вчерашните промени в Закона за Търговския регистър са го обезсмислили като са посегнали на неговата публичност и прозрачност.
„120 години нямаше проблем с публичността на данните, за да дойдат ГЕРБ, да въведе полицейщина и да разруши и тази работеща система“, заяви Манолова.
Тя поясни, че след промените ще бъдат свободно достъпни само актуалните данни за едно търговско дружество или един търговец, а на практика завесата се спуска върху историята на дадена фирма.
Депутатът от ГЕРБ не се съгласи с тези твърдения и заяви, че никой не скрива данни.
„Когато законът се е приемал от предишния парламент никой не е отделил внимание на защитата на личните данни“, обоснова се Емил Радев.
По думите му затова и ГЕРБ в момента решава проблем, който се е трупал от години, като въвежда електронен подпис и цифров сертификат.
„В момента те решават един измислен проблем. През 2008 г., когато данните станаха публично известни, няма никакъв ръст в злоупотребите с фирми. Сега те ще тръгнат, защото с този закон ГЕРБ улеснява мафията и злоупотребите с фирмени данни“, заяви от своя страна Мая Манолова. Тя допълни, че по този начин ГЕРБ възпрепятства и разследващата журналистика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *